Премиерът на Израел отново отложи пътуването си в САЩ за участие в Генералната асамблея на ООН

Политика
18:50 - 25 Септември 2024
1156
Премиерът на Израел отново отложи пътуването си в САЩ за участие в Генералната асамблея на ООН

"Хизбула" изстреля балистична ракета към Тел Авив. Израелската армия потвърди, че това е първият път, в който ливанската шиитска групировка опитва да удари този град.


Същевременно Израел предприе по-обширни удари в Ливан, като и двете страни не се съобразяват с призивите на международната общност за деескалация.

Израел е в нова фаза на кампанията си и трябва да е подготвен за маневриране и действие, заяви ръководителят на северните подразделения на израелската армия, където бяха мобилизирани допълнителни резервисти, което се разчита от местните медии като препратка към възможна сухопътна операция в Южен Ливан.


От районите там хората продължават да бягат масово, разселени са половин милион души. Днес силите за отбрана на еврейската държава са поразили 280 цели на "Хизбула" в Ливан, властите там съобщават за 22-ма загинали, и общо над 550 загинали за трите дни на тази седмица.

А при ракетен бараж от страна на "Хизбула" по градове в Северен Израел днес са били ранени трима души, единият от които - сериозно.


Ситуацията ескалира и заради изстреляната от "Хизбула" балистична ракета към Тел Авив - най-населения район в Израел. 

Тя беше прихваната от системата за противовъздушна система "Железен купол", няма пострадали. 

Това е първият път, в който шиитската групировка използва оръжие от такъв мащаб по Тел Авив.


"Хизбула" твърди, че нейна цел е била централата на израелската разузнавателна агенция Мосад, която обвиняват за убийствата на висши нейни командири в Бейрут и атаките от миналата седмица, при които пейджъри и ръчни радиостанции на членове на групировката се взривиха, при което бяха убити 39 души и 3000 бяха ранени в различни части на Ливан.


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отново отложи - за утре, пътуването си в САЩ за участие в Генералната асамблея на ООН.