Препрочитаме Вазов

Инициативата на Народния театър е посветена на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Патриарха на българската литература

Култура
17:45 - 15 Октомври 2019
3901
Препрочитаме Вазов

Народният театър „Иван Вазов” стартира кампанията по честването на 170-годишнината от рождението на своя патрон Иван Вазов с инициатива, в която кани малки и големи от цяла България да си припомнят забележителното слово на Патриарха на българската литература. До края на годината всеки, който пожелае, може да запише и изпрати до театъра видео, в което чете избран откъс от произведение на Вазов. Кампанията, която е част от цялостния проект за честването на юбилейните години, ще се осъществи под мотото „Препрочитаме Вазов”.

Видеоклиповете трябва да бъдат с дължина до 4 минути и следва да бъдат изпратени на имейл [email protected]. Те ще бъдат прегледани от специална комисия от театъра, а най-добрите от тях ще бъдат публикувани на сайта, официалната Фейсбук страница и електронните медии-партньори на проекта. Няма ограничения във възрастовата граница, нито в избора на Вазови текстове, като всеки участник трябва да посочи в имейла имената си и телефон за връзка.

„Нарекли сме програмата си за Вазовите юбилейни години „Необозримостта Вазов”, защото искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят – духовна история и география на България. То не се ограничава с красивия и вдъхновяващ патос на няколкото стихотворения и песни, които знаем наизуст още от детството си, още преди да сме се научили да четем”, каза по повод конкурса драматургът на театъра Мирела Иванова.



Според нея Вазов не е само онова, което изучаваме в програмите по литература. „Под игото“ и „Немили-недраги“, „Опълченците на Шипка“ и „Една българка“ са важни знаци по пътя на националното ни самопознание, но нима „ Великата рилска пустиня“, „Чичовци“, „Към пропаст“ и „Нова земя“, „Отечество любезно“ и „Моят път“ не са? Нима пантеистичната любов на Вазов, която пресътвори българската природа в „Скитнишки песни“ и възпя планините на родината ни не е респектираща? Или могъществото на страстите в историческите му драми? Или личния му пантеон от чувства, открехнат в залеза на дните му в антологията „Люлека ми замириса”, пита риторично поетесата.

Честването на големия юбилей ще продължи през целия сезон, като кулминацията ще е драматизация на един от емблематичните, но някак недооценени романи на Патриарха на българската литература – „Нова земя”. По него вече работят драматурзите на театъра Юрий Дачев и Мирела Иванова. Премиерата ще е на 9 юли – рожденият ден на Иван Вазов, на откритата сцена на „Театър пред театъра”. На скоро издателство „Кръг” преиздаде романа „Нова земя”, написан като продължение на „Под игото”. Книгата, е сред най-малко издаваните произведения на Вазов. За първи път „Нова земя” излиза през 1896 г.