Превозвачи блокираха страната (СНИМКИ)

Актуални новини
12:40 - 18 Май 2022
2804
Превозвачи блокираха страната (СНИМКИ)

Днес се провеждат протести на превозвачи от цялата страна. Точно в 08.00 ч. започна блокадата на ключови места в София. Първи недоволството си изразиха служителите на градския транспорт. 

Те настояват за спешна актуализация на държавния бюджет заради скока в цените. Недоволните се събраха на три места в столицата - Лъвов мост, Сточна гара и "Петте кьошета", след което тръгнаха на шествие по бул. "Васил Левски".

Протестът предизвика сериозни задръствания. 

Градският транспорт се движи по график, но се очакват евентуални затруднения заради блокирането на движението в целия център на София. 

Превозвачи планираха бяха блокади в големите градове на страната, както и по граничните пунктове. В столицата сборните точки са три. Част от камионите бяха паркирани на „Цариградско шосе", при парка „Врана”. Очакват се още товарни превозни средства, които ще спрат на входовете на София, в района на магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Към 09.30 ч., протестиращите тръгнаха на шествие към Министерството на финансите, а от там - към Министерския съвет. Според бранша мерките срещу ценовата криза са закъснели. 

В Пловдив в сутрешния час пик стотици товарни автомобили се насочиха към шестте входно-изходни артерии на града, за да ги блокират.

В протестната демонстрация са заявили участие над 300 тира. Те ще паркират в най-крайната дясна лента, за да не затрудняват движението в средната лента на шосетата, каквато е договорката с полицията.

В националния протест ще се включат и автобусните превозвачи. В интервала между 9.00 и 17.00 ч. няма да се движат нито градските, нито междуградските автобуси. В този интервал няма да има автобуси и в Ямбол. От общината обявиха, че са изпратили уведомително писмо до Конфедерацията на автобусните превозвачи, в което се казва, че недоволството им е заради високите цени на горивата, невъзможността за изплащане на възнагражденията на служителите, липсата на субсидиране за малките населени места в транспортната сфера. 

Близо 100 камиони и автобуси от Сливен и Ямбол излязоха на протестно шествие. За около половин час те затрудниха движението по Околовръстния път на Ямбол. 

В Севлиево междуградските автобуси също няма да се движат във времето между 9 и 17 часа.

Протест блокира и Бургас. В него, освен превозвачи, се включиха и представители на таксиметровия бранш. 

Протестът на международен път Е-79 продължава с движение на колона от превозвачи от Благоевград към Симитли. Протест има и на граничен път "Кулата", но трафикът там не е блокиран. 

Превозвачите във Варна се включиха в националния протест. 

Превозвачите се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града. 

Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Демонстрация провеждат и таксиметровите шофьори в София.

Сборният им пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе. Към 10.00 ч. те тръгнаха на шествие по бул. "България", което спря на бул. "Мария Луиза". Оттам шофьорите се придвижиха пеш до Министерския съвет, където се събраха и всички останали протестиращи.

Снимки: Агнес Методиева