Превръщат стари банкови карти в паркова мебел

Първите пейки ще се появят на ъгъла на ул. "Оборище" и ул. "Кракра" в София

Актуални новини
12:57 - 04 Октомври 2024
3293
Превръщат стари банкови карти в паркова мебел

Инициативата „Град като хората“ се реализира от четири години, а целта е градските пространства да станат по-приветливи. Първото облагородено място в София беше подлеза на бул. „България“, който беше изрисуван с красиви графити, казаха пред Радио София Адрияна Михайлова и Ирена Първанова, които са част от „Град като хората“.Тази година фокусът на кампанията е върху създаването на градски мебели от излезли от употреба банкови карти.

„Сега се насочихме към темата за преработка на един отпадък – кредитни и дебитни карти, които в офисите на банките се събират стотици. Те са един отпадък, който решихме да вложим в нещо много красиво – мебели в градска среда“, обясни Ирена Първанова.

Първите подобни пейки ще се появят зад Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, на ъгъла на ул. „Оборище“ и ул. „Кракра“.

„Измислихме дизайна на мебелите, който е мултифункционален, на който могат повече хора да стоят по различен начин. Обърнахме се към районния кмет на „Оборище“ и екипа му. Първо мислехме да ги позиционираме пред „Квадрат 500“ с гледка към „Св. Александър Невски“. Обсъдихме и решихме, че може би не им е там мястото и стигнахме до идеята за пространството зад Националната библиотека. Знаете, че Докторската градина е едно от най-посещаваните места“, посочи Адрияна Михайлова.

Мебелите са с обли форми, ергономични и удобни за сядане, добавиха Адрияна Михайлова и Ирена Първанова. Автори на дизайна са Иво Димитров и Георги Комсалов, като за пейките е търсена естествена форма, вдъхновена от природата.