Президенът на ПЕС: Трябва ни всеобхватен план за възстановяване на Европа

Свят
13:03 - 01 Април 2020
1657
Президенът на ПЕС: Трябва ни всеобхватен план за възстановяване на Европа

"Извънредната ситуация, в която се намираме, застрашава Европа с тежки икономически и политически последици. Виждам следните политически опасности: докато националните правителства се справят кой както може, опитвайки се да удържат здравните и социалните си системи, се наслагва впечатлението, че ЕС отсъства, а така се създава риск от поредно разделение между държавите."

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в два видеоконферентни разговора - с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и с ръководството на Групата на социалистите в ЕП, както и с комисарите от лявото политическо семейство.

С коментари и предложения се включиха Франс Тимерманс, изпълнителен зам.-председател на ЕК и Паоло Джентилони, отговарящ за ресор икономика, а в контекста на мерките за борба с последиците от пандемията Станишев обсъди с Никола Шмит, комисар за работни места и социални права, предложението от предизборния манифест на ПЕС за създаване на европейска гаранция за безработица.

"Липсата на единен европейски отговор на последиците от разпространението на вируса още по-силно подклажда отдавна тлеещите разделения в Европа. Север срещу юг, "спестовниците" срещу "приятелите на кохезията". Либералите и десните, които вече говорят за нова порция строги икономии, срещу левите, които настояваме за повече инвестиции и незабавни мерки за подкрепа на работниците и малките предприятия. Именно пагубните неолиберални политики от близкото минало на затягане на коланите и орязване на средствата за ключови сектори са сред основните причини за изнемогването на здравните системи в редица държави в ЕС.", коментира Станишев.

"За социалистите, отговорът може да бъде само един - изработване и отстояване на всеобхватен План за възстановяване на Европа.

Той трябва да започне да действа веднага, на принципа "каквото е необходимо", изведен на европейско ниво. ЕК вече предприе верни стъпки с обявяването на инвестиции в размер на 37 мрлд. евро от кохезионната политика, с предоставянето на повече гъвкавост за бюджетните дефицити и държавната помощ, с въвеждането на "зелени коридори" за транспортиране на стоки и др. Тези мерки обаче са малка част от необходимата цялостна визия за отговор на последиците от пандемията.

ПЕС настоява Планът за възстановяване на Европа да се основава на три стълба:

-По-голяма гъвкавост за средствата от европейския бюджет, така че те да бъдат насочени към здравните и социалните системи. Водеща инициатива на социалистите ще е въвеждането на Европейска гаранция за безработица;

-Увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка до 200 млрд. евро, които чрез взаимодействие с националните банки да стигнат до реалната икономика;

-Въвеждане на специфични механизми за облигации, свързани с конкретната ситуация.