Президентът на КНСБ : Догодина ще са нужни 250 - 300 млн. лв. за заплати в болниците

Имаме ангажимент, че 950 лв. ще бъде възнаграждението до 8 ноември 2020 г., обеща Пламен Димитров

Общество
19:29 - 06 Октомври 2019
2446
Президентът на КНСБ: Догодина ще са нужни 250 - 300 млн. лв. за заплати в болниците

"КНСБ е най-голямата организация, ние имаме повече членове от ГЕРБ И БСП взети заедно. Всеки започна да усеща възможността да говори от собствено име. Утре в 11 ч. започваме с протестния митинг на здравните работници, това не може да продължава така", коментира в предаването "Беновска пита" президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Имаме ангажимент, че 950 лв. ще бъде заплатата до 8 ноември 2020 г., докогато важи договорът. 230 поликлиники имат трудов договор с нас. Ние сме извоювали средства от здравния министър за всяка болница и той е дал. Не сме стигнали навсякъде с колективния трудов договор. Но заплатите са пораснали между 100 и 150 лева. Във всички търговски дружества, управителите се назначават от министерството. Ако искаш да направиш възможно нещо, инструменти колкото искаш", сподели той.

"Искаме от здравния министър да успокои обществото, че няма лъжа. Не са 20-30 души протестиращите. Хората са доста угнетени, това ще се види утре. Никого няма да клатим, искаме решения час по-скоро. Очаквам да ни приемат на най-високо ниво, време е премиерът да види реалността, крайно време е. Натискът уж е видим, но не е много видим. Догодина са нужни между 250-300 млн. за болниците за заплати", заяви Димитров.

"Няма ясна разбивка къде и колко средства са стигнали до болниците. Искаме да сложим ред в системата. Нека да се разпространи колективния трудов договор. До края на годината, приемайки новия бюджет може да се оберат всички луфтове. Годишно се вливат около 5 млрд. лева в здравната система, кой знае къде отиват", каза още той.

"Трябва прозрачност. Не искаме оставки, а решения. С механизмите и контрол от властта ще има решения", завърши Пламен Димитров.