Президентът на Северна Македония: Искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум е манипулация

Новини
08:49 - 01 Август 2022
2173
Президентът на Северна Македония: Искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум е манипулация

Като манипулация определи искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за референдум президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за Канал 5 и уточни, че не разбира това искане.

Той посочи, че е "за" провеждане на референдум, ако въпросът на него гласи: „Искате ли (Република Северна) Македония да бъде член на ЕС“, и по думите му при такъв въпрос проевропейската коалиция ще победи с поне 150 хиляди гласа „антиевропейската коалиция, съставена от ВМРО-ДПМНЕ и Левица“.

„Вие вярвате ли, че човекът, който, заедно с няколко други, направи необходимите ревизиите на „френското предложение“, човекът, който стоеше зад Преспанския договор, човекът, който беше за Рамковото споразумение, човекът, който никога не оспорваше договора с България от 2017 г. сега ще подкрепи да се направи референдум за тези неща? Работих върху всички тези документи заедно с много други. Работих по „френското предложение“ накрая заедно с Макрон две или три. И сега трябва да поискам референдум за това?", попита Пендаровски.