Президентът награди щедри щатски милионери

Семейство Гипсън от години даряват за българското образование

Общество
13:37 - 28 Ноември 2019
2467
Президентът награди щедри щатски милионери

Президентът Румен Радев връчи на Робърт и Нели Гипсън специалната награда на Българския дарителски форум за личности със значим принос за развитие на дарителството в страната.

Отличието е израз на признателността на дарителската общност в България за приноса на семейство Гипсън за реализацията на множество благородни каузи и благодарност за тяхната щедрост в образованието, културата и за съхраняването на българската памет.

Това стана на днес на церемонията по връчването на четиринадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител". Държавният глава, който беше домакин на церемонията, връчи приза в индивидуалната категория. Тази година той се присъжда на дългогодишните филантропи семейство Гипсън, които присъстваха лично, предаде БТА.

Историята им е блестящ пример за "заразната сила" на доброто, за това, че силата на дарителството помита всякакви граници, каза президентът Радев. Няма награда, която да се съизмери с чувството за вътрешно удовлетворение от това, че даваш крила на таланта, амбицията и мечтите на хиляди млади българи, добави държавният глава.

От 2004-та година насам близо 1300 наши студенти са подпомогнати със стипендии от създадения фонд на семейство Гипсън, със сътрудничеството на фондация Свети Свети Кирил и Методий и Американската фондация за България. Стипендията е 8 000 лева за четири години, по 2 000 лева всяка година до завършване на курса бакалавърско обучение. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност над два милиона лева. Гипсън са основни дарители и на Американския колеж, където има основани стипендии на тяхно име. 

Дарителското семейство подкрепя и българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк. Със средства на Нели и Робърт Гипсън е закупено оборудване за Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей и библиотека "Гео Милев" в Монтана, реставрирани са манастирът "Св. св. Петър и Павел" в Лясковец, иконите и иконостасът на храм "Вси светии" в Тетевен. Роялът "Стейнуей" в залата на българското генерално консулство в Ню Йорк също е тяхно дарение. Благодарение на семейство Гипсън в България остава уникален фотоархив върху над 180 стъклени негатива -фотографии от 1912-1913 и 1940 г. Пак с финансовата помощ на Нели и Робърт Гипсън става възможна изложбата "Основоположници на българската фотография: Карастояновите", която представя в снимки 200-годишната история на известен самоковски род.

В изказването си на церемонията президентът Радев посочи, че дарителството има здрави корени в обществото ни, които водят далече назад към Възраждането и възрожденски идеали, към съграждането на нова България. Хората от едно време много добре са проумели, че имането има смисъл, само когато го влагаш в градеж в служба на обществото. Мисълта за градеж, а не за грабеж е владеела умовете на нашите видни общественици и държавници от онова време. Затова и българинът по силата на тази традиция продължава да дава днес, каза Румен Радев и добави, че всеки дарява според възможностите си, затова и той не дели дарителите на малки и големи. Защото дарителството не означава да дадеш финансови средства, а да имаш осъзнат подход към проблемите на другите и към развитието на цялото общество.