Президентът назначи Илия Лингорски за член на управителния съвет на БНБ

Назначението на бившия заместник-министър на финансите влиза в сила от 18 юни

Новини
12:50 - 19 Април 2022
2276
Президентът назначи Илия Лингорски за член на управителния съвет на БНБ

Президентът Румен Радев назначи Илия Лингорски за член на управителния съвет на Българска народна банка. 

Това става ясно от указ на държавния глава е публикуван в Държавен вестник. Назначението влиза в сила от 18 юни, на 17 юни изтича мандатът на Елица Николова. 

Управителният съвет на Българската народна банка се състои от седем членове - управител и трима подуправители, които се избират от парламента и трима други членове, назначавани от президента. Мандатът на членовете на УС е шест години. 

Илия Лингорски е главен икономист на Българската банка за развитие и съпредседател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Завършил е Химико-технологичния и металургичен университет в София. Има специализации в Оксфордския университет, специализация в Института на НАТО по материалознание, както и специализации по бизнес администрация и управление.

Докторант е по икономика във ВУЗФ с изследване и моделиране на структурната конвергенция и отчитане на дивергенцията в процесите на присъединяване и интегриране в еврозоната. От 2014 г. до 2017 г. е настоятел на Американския университет в България, а от 2017 г. е член на Университетския съвет на АУБГ.

Работил е и в Европейската банка за възстановяване и развитие - Лондон, както и по международни програми на ЮНЕСКО и програми за развитие на ООН. Владее английски и руски език.

Бил е заместник-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски и ръководител на Държавното съкровище, подуправител за България на Международния валутен фонд и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Бил е член на Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Бил е също така член на Управителния съвет на “Банкова консолидационна компания” АД, председател на Националния съвет по преструктуриране и развитие на стоманодобивната индустрия в България и член на Националния съвет за научни изследвания към министъра на образованието и науката (днес „Национален съвет за наука и иновации“).