Президентът не ми е показал "жълт" картон заради "Булгаргаз", убеден е премиерът

Петков иска новият КЕВР да е еманципиран от властта, номинираният от ПП за шеф отказал първата покана

Политика
18:25 - 03 Февруари 2022
3337
Президентът не ми е показал "жълт" картон заради "Булгаргаз", убеден е премиерът

Няма "жълт" картон. "Жълтият" картон е за всички със сметките на края на месеца. Не мога да го приема. Ние сме дошли затова, за да правим промяна. Когато има разделение на властите, е нормално да се отправят предупреждения от едната към другата, а президентът даде общо предупреждение и това е добре дошло. В случая с "Булгаргаз" няма грешка, бих повторил действията си по същия начин. Така премиерът Кирил Петков коментира размахания пръст по-рано през седмицата от Румен Радев по повод смяната на борда на "Булгаргаз" пред БНТ. И обеща "никакви посредници" в преговорите и сделките с Азербайджан и "Газпром".

Петков очаквал новият регулатор в лицето на КЕВР да е по-прецизен и по-независим. "Да взима решенията си на база на истински одити", настоява Петков. И заяви, че кандидатът на ПП за шеф на КЕВР Станислав Тодоров бил с перфектна репутация и невероятно свестен. "Той ни отказа първата покана", разкри Петков. "Поздравявам хора като него, които си загърбват личния живот, за да влязат в тежки битки", добави той. "Най-много бих се зарадвал, ако следващият КЕВР ни откаже наше предложение, защото не е било добро", заяви още премиерът. 

По думите му мораториумът върху цените на тока ще падане "максимално бързо", но не се ангажира с конкретен срок. 

По повод задаващата се газова криза, той успокои, че все пак Русия имала голяма зависимост от паричните потоци за продажбата на газа си. 

И защити думите на вицето си Асен Василев срещу работодателите, като обясни: "Не може България да има 50% от продуктивността на труда на ЕС, а заплащането да е на 27%. Това означава, че нещо не се случва в капиталовите инвестиции правилно или те не се формират правилно".