Президентът: В некоалицията ту се обичат, ту се разобличават (НА ЖИВО)

Бруталната мрежа на влияние върху правосъдието няма как да е без политическо покровителство, заяви Румен Радев

Новини
10:08 - 24 Февруари 2024
2137
Президентът: В некоалицията ту се обичат, ту се разобличават (НА ЖИВО)

В управленската некоалиция ту се обичат и легитимират, ту с разобличават. Това показва едно -  че т.нар евроатлантическа некоалиция функционира извън евроатлантическите ценности. Това отсъди президентът Румен Радев, който присъства на официалното откриване на Общото събрание на адвокатите в страната.  

Тепърва предстои правителството да подаде оставка, да се стартира процедурата по Конституция. Едва при връчване на първия мандат, щ стане ясно има ли мнозинство в парламента с достатъчно ресурс да изъчи кабинет, обясни Радев.

Всяка партия взима своите решения и взима решения за хората си, добави президентът.

"Една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство", допълни Радев.

Ако продължаваме по същия начин, ще затъваме. Затова този път е важно да има силна обществена реакция, каза Радев.

По повод 2 годишнината от войната в Укрйана, президентът си спомни датата 24 фемруари, когато е поканил премиерът и ресорните министри. Тогава излязохме с декларация да се прекратят военните действия, заклеймихме военните действия. 2 години по-коснъ тази война не спира, а се разраства, прехвърли отдавна границите на региона. 

Пътят, по който сме тръгнали - военно решение, не дава резултати, а стотици жертви и разруха

Да търсим автономно европейско решение, да търсим диалога, за да се прекрати незабавно войната. Да се седне на масата за преговори, призова Румен Радев. 

"Трябва реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия. Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Днес едва ли ни е по-леко във време на политически превратности, ротация на принципи и ценности, блокаж на институции и феодализация, паралелно правораздаване в тайни клубове на магистрати", допълни Радев.

По думите му има прибързано и странно законодателство, често встрани от обществения интерес.

"Закони се приемат без обществено обсъждане, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят", заяви още държавният глава.