Президентът за армията: Недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация

Средата за сигурност е драстично променена след войната в Украйна, посочи Румен Радев

Новини
13:45 - 20 Февруари 2024
1147
Президентът за армията: Недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията президентът Румен Радев. Държавният глава участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

За съжаление голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях, отбеляза държавният глава.

Вече две години близо до нас бошува война, която драстично промени средата за сигурност, посочи Радев.

Според него усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантират минимума от способности в тази сложна обстановка не стигат. По думите му е важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции.

Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели, изтъкна президентът, цитиран от БТА. И отбеляза, че ключов елемент на тази ценност е наличието на способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия.