При целия дефицит: Голям завод затваря врати

SEBN произвежда кабели за автомобили

Новини
20:30 - 11 Септември 2024
942
При целия дефицит: Голям завод затваря врати

Най-големият завод в област Враца – SEBN в Мездра, спира дейността си.

По неофициална информация, това се очаква да стане до февруари следващата година, съобщава агенция BulNews. 

Предприятието произвежда кабели за автомобили. То е собственост на японската корпорация „Сумитомо Денки Когьо“ чрез нейното подразделение „Сумитомо Електрик Борднетце“ – Германия.

В България седалището на компанията е в Карнобат, като има две производствени бази – в града край Бургас и в Мездра. 

Заводът във Врачанско бе открит през 2008 г. Там има две поточни линии – за производство на кабели за „Шкода“ и „Сеат“. На тях работят над 1200 души, плюс още около 80 човека в администрацията. Наетите са от целия регион в радиус от поне 50 км – от общините Враца, Мездра, Роман, Бяла Слатина, Борован, а също и плевенските Червен бряг, Златна Панега и Румянцево. 

Започнала e процедура по поетапното освобождаване на служители.

По данни на работещи в предприятието, всеки ден си тръгват по около 30 души. Служителите вече са наясно със ситуацията, като с тях работят трудови психолози.

Голяма част от наетите са от малки населени места, където безработицата е сериозен проблем, теглили са кредити и се притесняват как ще успеят да ги погасяват. Предприятието предлага между 4 и 6 месечни заплати като обезщетение, както и трудова борса за съкратените си служители. 

От ръководството на компанията отказват коментар и затвориха телефона. От община Мездра също отричат да са получавали официално намерение за затваряне на завода. 

Към момента е известно, че едната поточна линия вече е преместена в Молдова, тъй като минималната работна заплата там се равнява на около 450 лева и това е по-изгодно за огромната корпорацията. Другата поточна линия най-вероятно ще бъде преместена в Карнобат и така SEBN ще остави само една производствена база у нас. 

Експерти в бранша коментират, че причината да се стигне до затваряне на завод от такъв мащаб, което неминуемо ще се отрази на икономиката в региона, е държавната политика.

За последните години минималната заплата се вдига многократно.
Същевременно не се прави нищо за подпомагане на бизнеса и много от големите компании, дошли у нас заради евтината работна ръка, вече търсят по-изгодни варианти. 

Не е изключено и други фирми да последват примера на SEBN и да изтеглят инвестициите си от България. Дали още предприятия от Северозапада ще опустеят и още хора ще останат на улицата – тепърва ще става ясно.