Приемането на Истанбулската конвенция раздели българските евродепутати

Днешното решение на Съвета на ЕС е окончателно за цялата Общност

Новини
16:56 - 01 Юни 2023
2806
Приемането на Истанбулската конвенция раздели българските евродепутати

Приемането на Истанбулската конвенция от страна на Съвета на ЕС раздели българските евродепутати в позицията им. Днешното решение е окончателно за цялата Общност.

С това вотът по приемането на документа е приключен, след като Европейският парламент го подкрепи с голямо мнозинство миналия месец. България е след шестте страни, които не са ратифицирали документа, въз основа на решение на Конституционния съд.

Българските евродепутати от ЕНП отказаха коментар. Според евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов от това не произтичат правни последици за страната ни:

"Политически документ, не е юридически задължително, така че по никакъв начин това няма да де отрази на българското законодателство.

Да, тя става част от европейското право, но никой не може да ни задължи да прилагаме нещо, което не сме ратифицирали".

На обратната позиция е евродепутатката от "Обнови Европа" Искра Михайлова: "С цялото ми уважение към решението на Конституционния съд на България, ние не можем с това решение да спрем процеса в Европейския съюз. Само мога да кажа, че при тази обстановка сега трябва да има много сериозно разглеждане на ситуацията в България, да се вземе решение, да се влезе в преговори със Съвета и парламента и да се продължи процесът.".

Говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд заяви по казуса:

"Договорът на функциониране на ЕС, чл. 216 гласи, че споразуменията, сключени от Общността, са правно обвързващи за европейските институции и за страните-членки. Това е споразумение, сключено за ЕС, така че съответно важи и за държавите-членки".