Приемат повече кандидат - офицери през следващата година

Новини
21:19 - 26 Май 2023
2269
Приемат повече кандидат-офицери през следващата година

С близо една трета се увеличава приемът във военните университети за следващата учебна година. Това е заложено в проекто-решението на Министерския съвет за утвърждаване на броя на студентите в държавните вузове за следващата учебна година - 2023/2024.

Предвидената бройка за кандидат-офицери в Националния военен университет "Васил Левски", през новата академична година, е 384. За сравнение, отпуснатите места за тази е била 274.

Данните показват, че отпуснатите бройки са повече, в сравнение с предишните три години. Броят на кандидатите е по-голям от този на обявените по държавна поръчка, но приетите, неизменно са по-малко от заявените места. Причината е, че голяма част от кандидатите не успяват да покрият изискванията за прием, а немалко отпадат и в хода на следването.

Увеличеният прием се налага, за да бъдат попълнени незаетите места във въоръжените сили обясняват от военния университет.

"Нашите ръководители, Министерството на отбраната, щаба, търсят варианти как да попълним комплекта, ние да си подготвим хора. Това налага увеличаване на бройката и тези места спуснати от МО", каза бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ "Васил Левски" - Велико Търново.

Практиката обаче показва, че през последните години квотата се запълва наполовина. 91 са кандидат-курсантите издържали вече предварителните изпити тази година.

"Като цяло моята специалност ми харесва - танкова автомобилна техника, затова съм се насочил и към нея. Занимавам се с коли и това е към интересите ми", каза Дориан Косев от Свиленград.

"Уча в "Добри Чинтулов" в Бургас, то се води музикално училище. Попринцип едното с другото няма нищо общо. Реших аз да мога да се изградят като личност и да браня нашата страна", добави Даниела Симеонова.

Сравнителен анализ на военния университет показва тревожна тенденция. Голяма част от кандидат-курсантите не могат да покрият изискванията за прием, а не малък процент от приетите отпадат през първата година на обучението.

Въпреки държавната издръжка, стипендията от около 300 лева и 10-годишният договор в армията, интересът към военната професия спада.