Пригожин затвори фабриката си за тролове

За 10-те си години съществуване изданията станаха известни с намесата си в американските избори и атаките си срещу руски опозиционери

Новини
15:58 - 01 Юли 2023
2179
Пригожин затвори фабриката си за тролове

Собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин закри медийния си холдинг "Патриот", в който влизаха 7 издания, "фабриката си за тролове" и социалната мрежа ЯRus, съобщиха руските Телеграм канали, които СЕГА цитира. Сред прекратилите съществуването си са "Икономиката днес", "Политиката днес", "Невски новини", "Народни новини", РИА "ФАН" и др.

Пригожин лично е съобщил на работещите в медиите, че трудовите им договори се прекратяват незабавно, като ще им бъдат платени заплати само за последния месец. Според Телеграм канала "Можем да обясним" става дума за няколкостотин души, включително военни кореспонденти.

За 10-те си години съществуване изданията станаха известни с намесата си в американските избори, атаките си срещу руски опозиционери и конфликта с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов.

В прощално видео генералният директор на "ФАН" Евгений Зубарев разказа детайли от работата на "фабриката за тролове" и другите медии на Пригожин. Той разкрива, че първите 20 "коментатора" са работили срещу известните руски опозиционери, най-вече Алексей Навални.

"Беше стратегически важно да се постави под съмнение работата на опозиционните журналисти, защото те се опитваха да унищожат страната", обяснява Зубарев. За това говори пред The New York Times и бившата сътрудничка на организацията Людмила Савчук. Тя разказа, че след убийството на Борис Немцов през 2015 г. една от задачите на троловете била да пишат коментари, в които да се твърди, че то е дело на опозицията. През 2019 г., преди местните избори в Москва, изданията на медия групата "Патриот" регулярно публикуваха "разследвания" за опозиционните кандидати. Особено внимание се обръща на сътрудничката на Навални - Любов Собол. За нейния тормоз се отделят от 700  хиляди до 1.7 млн. рубли месечно.

През 2011 г. се появяват "Вестник за вестниците", агенция "Бизнес диалог" и др. Тогава медийната империя на Пригожин се отличи и с друго "нововъведение" - нейни сътрудници се внедряваха в редакцията на различни медии и изкуствено провокираха атаки срещу тях. С рекламни договори в тези медии се публикуваха материали и интервюта с лъжлива информация, която впоследствие бе изобличавана от "Вестник за вестниците", а към редакциите бяха предявявани огромни съдебни искове.

През 2018 г. Евгений Пригожин и неговата "Агенция за интернет изследвания" бяха обвинени в намеса в американските избори. Според доклада на специалния прокурор на САЩ Робърт Милър организацията на Пригожин започва работа в страната още в началото на 2014 г. Държавният департамент на САЩ описва агенцията като организация, която се меси в изборите в САЩ, в това число и в президентските избори през 2016 г. В тази връзка през 2017 г. САЩ въведоха и първите санкции срещу руски организации и граждани. През 2018 г. бяха санкционирани "Агенцията за интернет изследвания" и самият Евгений Пригожин, който дълго време отричаше да има връзка с нея. Едва през 2023 г. той призна, че е създал и финансирал "фабриката за тролове".

Политтехнолозите и медиите на Пригожин участваха в предизборната кампания на избрания за губернатор на Санкт Петербург Александър Беглов през 2019 г. Но през 2020 г. между Пригожин и Беглов избухна конфликт и цялата медийна империя се обърна срещу губернатора. По данни на "Досие" Пригожин контролира мрежа от 10 петербургски "опозиционни" канала, които атакуват Беглов.

През 2020 г. медия холдингът "Патриот" се отличи по време на кампанията за поправки в Конституцията, които разчистиха пътя за нов президентски мандат на Владимир Путин. Тогава той пусна рекламен клип, в който двама мъже осиновяват дете от детски дом, а после се появява надпис "Ще избереш ли такава Русия?". Клипът бе блокиран от  YouTube заради дискриминация.

Според Зубарев най-интензивна е работата на медиите на Пригожин по време на изборите през 2017 г., когато има 60 млн. посетители всеки ден. През 2019 г. холдингът се обособява като отделно юридическо лице, като попечителският му съвет се оглавява от Евгений Пригожин. Официално обявената му цел е да разпространява позитивна информация за Русия, както и да противодейства на "антируските" медии. Евгений Пригожин напусна управата на "Патриот" през пролетта на 2023 г., когато се задълбочи конфликтът на "Вагнер" с руското Министерство на отбраната.

От 24 юни, денят на въоръжения метеж на Пригожин, Роскомнадзор започна да блокира достъпа до медийните ресурси на собственика на "Вагнер", "за да се пресече разпространението на призиви за участие във въоръжения метеж". След изтеглянето на "Вагнер" сайтовете бяха отблокирани, за да бъдат отново блокирани в петък.

Според портала Similarweb, медия империята на Пригожин не е особено ефективна. Най-много читатели има РИА "ФАН" - 8.2 млн. през май. За сравнение - блокираната преди година "Медуза" има 33.3 млн. читатели.

Социалната мрежа "ЯRus", която също е свързана с Пригожин, също спря работа заради финансови проблеми. В съобщение на сайта й се казва, че тя престава да съществува  заради "нестабилната политическа ситуция" и че екипът търси "нови инвеститори". "ЯRus" бе създадена през 2020 г. и трябваше да стане "патриотичен аналог" на чуждестранните социални мрежи като Facebook, Instagram и TikTok. Според центъра "Досие" Пригожин е наливал в нея по 30-40 млн. рубли месечно, макар че там почти няма реални потребители. Повечето постове са дело на "фабриката на тролове".