Приключи протестът на пътните строители в София, утре пак

Нашето искане е за поне 600 милиона лева до края на годината, заяви инж. Стефан Чайков

Новини
18:33 - 11 Октомври 2021
2112
Приключи протестът на пътните строители в София, утре пак

Със заявка, че протестите утре ще продължат, пътните фирми изтеглиха камионите от центъра на София. Четири часа тежка строителна техника беше събрана в столицата, за демонстрация под прозорците на властта.

Пътните фирми настояват за изплащане на близо 900 милиона лева за извършени ремонти. По-рано строителният министър Виолета Комитова обяви, че ще разговаря само със собственици на фирми, а пътните строители поискаха нейната оставка.

Днес четвъртият пореден протест на пътни фирми събра недоволните в центъра на София. След петъчния ден двете страни по темата за неизплатени, но изработени ремонти, се разминаха драстично и напрежението ескалира.

Организаторите от Браншовата камара "Пътища" внесоха отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев с искане за диалог по темата за неразплатените над 900 млн. лв. за извършени дейности:

„Надяваме се министър-председателят да намери няколко минути за среща с нашите представители, за да се запознае с отвореното писмо, което вече е изпратено към всички медии. Няколко стъпки, които сега е моментът да бъдат предприети, за да имат българите безопасни и европейски пътища“, заявиха ораторите на протеста на фона на скандирания „Оставка!“

Още в петък Пътната камара, подкрепена от Камарата на строителите, поиска и оставката на ресорния министър Виолета Комитова.

Председателят на браншовата организация инж. Стефан Чайков съобщи, че все още за миналогодишното зимно почистване не са изплатени 62 млн. лв.

„Нашето искане е за поне 600 милиона лева до края на годината и да решим един път завинаги казуса с договорите за текущ ремонт и поддържане. Дори и при най-добро желание, фирмите вече се обезкървени - има неплатени 62 милиона от миналия зимен сезон, а те се хвалят, че са осигурили 100 милиона сега. Как, по какъв начин!? Има неразплатени задължения към доставчици, към подизпълнител“, каза инж. Стефан Чайков.

Изпълнителният директор на Камара "Пътища" Лазар Лазаров прогнозира хаос по пътищата през зимата:

"Това като липса на организация в момента го виждаме и затова се създава този хаос. Липсата на възлагане по отношение на зимното поддържане за тази година също е предпоставка за бъдещ хаос, защото при едно разваляне на времето, заледяване на пътищата, това, че българските фирми, които поддържат републиканската пътна мрежа нямат тези задания, те нямат право да излязат на пътя, а такива задания няма. Ако тайно са ги обявили, това вече трябва да питате министър Комитова".

От Камарата "Пътища" внесоха в Пътната агенция нотариални покани за изплащане на задълженията по договорите. Ако това не стане, протестиращите обявиха, че ще потърсят парите си по съдебен път.

В изявление по повод протеста от Министерството на регионалното развитие и благоустройството подканиха пътния бранш "да стои встрани от политическите интриги" и да отправи финансовите си претенции "към следващото Народно събрание".

Протестът продължава и утре от 8.30 ч.