ПРИКЛЮЧВАТ ЛИ СРАМА? Все пак избират Вежди Рашидов (НА ЖИВО)

ГЕРБ, БСП, Български възход и ДПС се обединиха най-сетне около фигурата на доайена за шеф на НС

Ексклузивно
12:58 - 21 Октомври 2022
5022
ПРИКЛЮЧВАТ ЛИ СРАМА? Все пак избират Вежди Рашидов (НА ЖИВО)

Депутатите отново се събират - в рамките на първото заседание на Народното събрание, продължаващо близо 60 часа, отново за да се опитат да излязат от задънената улица и да изберат най-накрая председател. А доайенът на този състав Вежди Рашидов отново е номиниран - този път от 4 парламентарни групи. Новината дойде от Корнелия Нинова. Номинацията е подкрепена от БСП, ДПС, Български възход и ГЕРБ. 

Пленарната зала отново се пълни след 2-часова почивка, обявена от председателстващия заседанието Вежди Рашидов от ГЕРБ след пореден провал на вота - балотажа между Йордан Цонев от БСП и Кристиан Вигенин от БСП. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ внесе отново проект за процедурни правила за избора на депутат номер 1. 

Kакто Lupa.bg вече ви информира, шефът на ПГ на "Български възход" Стефан Янев се върна в пленарната зала, след като по-рано я бе напуснал.

"Възраждане" отново предлага Цвета Рангелова за председател на законотворците. 

Шефката на БСП Корнелия Нинова напомни, че се е наложило да гласуват 10 пъти за 3 дни, без резултат. "Така се блокира парламентът и трябва да намерим решение, всички сме единодушни. Защото в противен случай отваряме пътя на едноличната власт в България, излагаме народа си на риск през следващите месеци, както и българската икономика - заради липса на възможност да произведе БВП, нужен на страната. Това не може да продължава.

Опитахме всичко - най-голямата, втората, третата сила, политическа фигура, неполитическа, насилихме и малко конституцията с предложения за двама председатели, една партия да предлага от името на другите... всякакви екзотики. Е, няма изход. Трябва минимум разум, за да започне да действа парламентът", призова тя. И напомни, че парламентаристите днес трябва да застанат зад парламентарната република и ще я бранят с достойнство. 

И съобщи, че е упълномощена от мнозинството на председателския съвет да съобщи, че не е постигнато единодушие, но е постигнато мнозинство за "най-принципното отношение" - с номинация от 4 партии - най-възрастният депутат Вежди Рашидов да оглави институцията.

"Ударихме дъното", призна Нинова. А секунда след нейната номинация лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков поиска почивка. 

В залата настана хаос. Йордан Цонев от ДПС взе думата и помоли за уточнение Рашидов и напомни, че почивките са определени от Правилника за дейността на НС, а той не е приет. Освен това почивките се искат по процедура от парламентарните групи, които все още не са конституирани. Така депутатът от ГЕРБ-доайен отказа да даде паузата, поискана от Кирил Петков. 

Бившият шеф на НС Никола Минчев призна, че Рашидов е прав. Но отбеляза, че самият той в рамките на 3-дневното заседание е давал почивки винаги, когато народен представител ги е искал. "Аз поддържам точно този подход, защото това отразява и духът на разбирателство, проявен от групите вчера. Макар че и в Правилника на НС не пише, че той е ограничен в рамките на предишния, 47-и състав. Нека бъдем просто максимално конструктивни един към друг и 15-те минути почивка няма да дадат кой знае какво отражение върху работата на НС. Прецедент вече има - при съставянето на парламента през 2005 г. с искана от ОДС почивка", напомни Минчев. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се намеси с думите, че решението, взето на председателския съвет било съвсем коректно (за избирането на Вежди Рашидов за председател на НС - б.р.), а след това всяка група имаше възможност да си проведе съвещанието. "Но явно някои хора изобщо не искат да има Народно събрание. Защото си мислят, че са единствените носители на правото и справедливостта, без да има значение какво пише в конституцията и законите на страната. Изборите показаха, че народът не мисли като тях. Правото и справедливостта са заложени в конституцията и законите на страната.

А се опитват тука, един - два дни, включително с намирането на изход от патовата ситуация, да върнат нещата в изходна ситуация и предизборно, маркетингово, да се харесват на своите избиратели, вместо да вършим работа следизборно в полза на народа и по този начин хората да ни харесват", размаха пръст Карадайъ.

И даде прогноза, че с такова поведение на депутатите, ще отпадне нуждата от социолози и политолози за поведението на народните представители, а по-скоро ще има нужда от психолози и психиатри.

Той се позова на член от основния закон за това, че най-възрастният депутат води първото заседание, а след това 240-те са положили клетва и посъветва колегите си в залата да се ръководят от нея - и спрямо интересите на народа, вместо на маркетингови щения. 

Очаквайте подробности!