ПРИМКАТА СЕ ЗАТЯГА: Анджей Дуда прокара закон срещу руското влияние

Полша къса всички кремълски вериги, но реже и вътрешната опозиция

ЕС
13:35 - 02 Юни 2023
2167
ПРИМКАТА СЕ ЗАТЯГА: Анджей Дуда прокара закон срещу руското влияние

Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще предложи изменения в новоприетия закон за неправомерно руско влияние, като реакция на критиките, че той може да доведе до забрана опозиционни политици да заемат публични длъжности, предаде "Ройтерс".

Дуда каза в понеделник, че ще подпише законопроекта, позволяващ комисия да разследва дали опозиционни партии са позволили Полша да бъде прекомерно повлияна от Русия и следователно твърде зависима от нейното гориво, когато са били на власт.

Законът беше посрещнат с критики от адвокати и опозиционни политици, както и от Държавния департамент на САЩ и Европейската комисия, които изразиха загриженост, че с него може да се забрани на лица да заемат публични длъжности без подходящ съдебен контрол.

"Ужасен от тези твърдения (...), подготвих изменение на закона, серия от разпоредби, които регулират или изменят въпросите в този закон, предизвикали най-големи противоречия", каза Дуда в телевизионно изявление. Той отбеляза, че предложените промени ще включват разпоредби, които забраняват членовете на парламента да стават членове на комисията, позволяват обжалване пред общ, а не административен съд, и премахват разпоредбите, които биха позволили забрана на хора да заемат длъжност.

"Предлагам тези мерки да бъдат премахнати, като остане само изявление на комисията, че лице, за което е установено, че действа под руско влияние, не гарантира правилното изпълнение на обществените задължения", каза той. Дуда допълни, че изменението на закона ще бъде внесено в парламента в петък.