Приморско очаква повече българи за новия летен сезон

Първите туристически групи се очакват още през юни

Новини
16:40 - 23 Май 2024
1564
Приморско очаква повече българи за новия летен сезон

Приморско ще отбележи празника си на 24 май с богата програма. С тържествата ще бъде дадено и началото на летния туристически сезон през тази година, каза пред БТА кметът на крайморската община Иван Гайков.

По думите му град Приморско и съставните селища на общината са напълно готови да посрещнат своите гости.

"Очакванията ни са за наистина добър летен сезон. Високи цели си поставят и хотелиерите, и ресторантьорите в нашата община. Надяваме се в края на лятото да си кажем - успяхме, целият труд, който положихме, си заслужаваше. Всички ВиК ремонти в Приморско са приключили. През тази година подготвяме няколко буферни паркинга, за да обезпечим спокойното придвижване в най-натоварените месеци. Те ще са в различни части на Приморско. Направили сме анализ за това къде е най-необходимо да има такива паркинги. Също така планираме през тази година да

бъде интегрирана системата за паркиране в "синя зона", да бъдат въведени електронни скоби и фишове",

каза Иван Гайков.

Приморско е сред общините от областта, които се включиха в новосъздаденото Сдружение "Фонд за стимулиране на полетите на Летище - Бургас". Кметът Гайков коментира пред БТА, че финансовото участие на Приморско е символично в сравнение с големите общини като Бургас и Поморие. "Обединението на всички общини в това сдружение е знаков момент. Заедно с усилията, които се правят за развитие на бургаското летище, се

работи и по разширяването на граничния пункт с Турция при Малко Търново,

което ще даде допълнителен икономически тласък на целия регион. Това са стратегически теми, които са важни не само за областния център Бургас, но и за всички по-малки общини", посочи Гайков.

На въпрос очаква ли промяна в профила на туристите, които посещават Приморско, ако бургаската аерогара разшири значително портфолиото си от дестинации, които обслужва, кметът на Приморско отговори: "Целта на Приморско не е да промени изцяло профила на нашия турист. Както знаете, Приморско е курортно селище от много години. Нашият регион е основополагащ по отношение на летния туризъм.

Нашата цел е все повече българи да препокрият родното Черноморско крайбрежие.

А това, което правим, е да популяризираме културното-историческото и природното си наследство заедно с надграждане на услугите, които предлагаме".

Пред БТА хотелиери от Приморско изразиха надежда, че и на юг от Бургас летният туристически сезон ще започна малко по-рано. Първите групи туристи се очакват в началото на юни. Те ще се главно от Чехия и Полша. Очакванията на туристическия бранш са през тази година да бъде отбелязан ръст в броя на гостите от Словакия и Словения.