Принц Чарлз – все по-близо до трона

Любопитно
00:36 - 14 Май 2022
5097
Принц Чарлз – все по-близо до трона

Хубави са новините от Бъкингамския дворец. След близо две години отмяна заради пандемията, градински партита се завръщат с пълна сила. Те ще бъдат без 96-годишната кралица Елизабет, но то е по разбираеми причини - заради преклонната ѝ възраст и здравословните проблеми в последно време.

Но за останалата част от кралската фамилия, купонът се възобновява. В сряда принц Чарлз, съпругата му Камила, херцогинята на Корнуол, и принцеса Ан поеха длъжността на кралицата и бяха домакини на провелото се в градините на двореца парти. И посрещнаха над 8000 гости.

Всички присъстващи на партито бяха облечени според протокола - мъжете в класически костюми и цилиндъри, а жените в красиви рокли в пъстри цветове. И дори мрачното английско дъждовно време не попречи всичко да протече с настроение и положителни емоции.

74-годишната Камила и 71-годишната принцеса Ан бяха предвидливи и носеха чадъри - високо над главите си, докато преминаваха през зелените морави. 73-годишният принц Чарлз също имаше под ръка чадър, който предпочете да го използва като бастун, докато не се наложи да го употреби по предназначение.

Градинските партита в Бъкингамския дворец традиционно се провеждат от 60-те години на миналия век и са част от служебните задължения на управляващия монарх. Освен че се смесват с членове на кралското семейство, на гостите задължително се поднасят чай и сладкиши.

И ако направим справка в уебсайта на кралското семейство, става ясно, че само на едно подобно парти се поднасят около 27 000 чаши чай и се консумират 20 000 парчета сладкиши.

Последното градинско парти, което бе организирано от кралица Елизабет в Бъкингамския дворец, бе през 2019 г. Тогава към него се присъединиха трима от нейните внуци: принц Хари, принцеса Беатрис и Йожени.

А през настоящия месец в Бъкингамския дворец са планирани още редица партита. И дори кралицата да не може да присъства на нито едно, те със сигурност ще продължават да се провеждат. Защото има кой да я наследи. Това пролича и във вторник, когато принц Чарлз замени за първи път майка на държавно откриване на сесията на парламента, изпълнявайки важното конституционно задължение да произнесе речта на кралицата.