Принц Уилям с колосална заплата

Имението Корнуол се оценява на 1 млрд. долара

Общество
17:20 - 24 Юли 2024
7116
Принц Уилям с колосална заплата

Принц Уилям е получил колосалните 30 милиона долара като управител на херцогство Корнуол през финансовата 2023-2024 г., съобщават медиите на Острова. 

Според докладите херцогство Корнуол — имението, което 42-годишният Уилям наследи от баща си, крал Чарлз III, след като се възкачи на трона през септември 2022 г. — е получило разпределяем излишък от £23,6 милиона (30,4 милиона) долара от своите инвестиции, според последния си интегриран годишен доклад. Тази сума покрива официалните, благотворителните и личните разходи на принц Уилям, Кейт Мидълтън и трите им деца.

Заедно с имота Уилям получи и титлата херцог на Корнуол.

Обширното имение се оценява на повече от 1 млрд. долара и е създадено през 1337 г. от крал Едуард III, за да осигури средства за наследника на трона. Физически то обхваща около 205 кв. мили земя в Обединеното кралство, което включва над 20 графства.

Според доклад от 2023 г. имението се състои от “обработваеми и животновъдни ферми, жилищни и търговски имоти, както и гори, реки, кариери и крайбрежна ивица”

Херцогът на Корнуол плаща данък общ доход върху цялата спечелена сума, след като приспадне разходите, свързани с бизнеса. Имението е освободено от корпоративен данък, тъй като не е отделно юридическо лице.

През 2023 – 2024 г. Уилям и семейството му за първи път получават пълния излишък от имението.

През миналата година херцогството събра около 29 милиона долара, въпреки че Уилям получи само част от тях, тъй като наследи титлата и имението по средата на финансовата година.

От 29 млн. долара той взе малко над 7,4 млн. долара, след като имението поиска да задържи повече от 8,67 млн. долара от неговия дял за “цели на оборотния капитал“

В същото време крал Чарлз получи 14,225 млн. долара заплата.