Присмял се Хърбел: US сенаторът, който ни оплю, обвинен в корупция и педофилия

Поръчвал ли е Боб Менендес непълнолетни проститутки в Доминикана?

Политика
08:30 - 06 Март 2021
5488
Присмял се Хърбел: US сенаторът, който ни оплю, обвинен в корупция и педофилия

Сенатор Боб Менендес, който публикува на интернет страницата си обвинения към България, че не спазва правата на гражданите, свободата на словото в медиите и върховенството на закона, е имал 18 обвинения в корупция, съобщава bg-voice.com.

Делата срещу него са водени през 2015-а година, но са били прекратени, тъй като съдебните заседатели не са се споразумели за присъда. Това не означава, че Менендес е напълно оневинен.

Етичната комисия в Сената обаче го е смъмрила сериозно, въпреки това Менендес запазва поста си.

Обвиненията срещу него са били за това, че не е декларирал много на брой скъпи подаръци от негови дарители и политически дарители. Сенаторът е бил заставен да ги върне. 

Малко след като е избран през 2006 г., Менендес започва да ходи на скъпи почивки в Доминикана, Флорида и Париж с частния самолет на богатия лекар Соломон Мелгън. През 2012 г. той дарява около 600 хиляди долара за преизбирането на сенатора.

Същата година ФБР и медиите получават сигнал от анонимен източник, че Менендес е плащал за непълнолетни проститутки докато е бил в Доминикана. Тези обвинения не са били потвърдени, но са станали причина за разследване на отношенията между Мелген и Менендес.

Сенатор Джим Рич с жена си Вики - 52 години семейна американска идилия

През април 2015 г. срещу Менендес са повдигнати обвинения за корупция – за първи път от десетилетия това става от прокурори от партията на обвинен сенатор.

След два месеца процес съдебните заседатели казват на съдията, че не могат да стигнат до присъда. Впоследствие прокуратурата се отказва да заведе ново дело, а съдия отменя обвиненията срещу Менендес.

Републиканецът Джим Рич, който също се присъединява към позицията на Менендес пък е бивш прокурор и университетски преподавател по криминално право от Айдахо.

"Лична позиция на американски сенатори, която може да е плод на лобизъм и която се използва от президента Румен Радев, за да петни имиджа на България в световен план." 

По този начин ГЕРБ реагира на критиките на председателя на Комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Менендес, който в съвместен текст с републиканеца Джеймс Риш предупреди, че корупцията, политизираната съдебна система и несвободните медии застрашават отношенията между Вашингтон и София.

Темата влезе в дневния ред, след като президентът Румен Радев коментира позицията пред журналисти по-рано в петък.

Още в началото на брифинга в централата на управляващата партия зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и кандидат-депутатът Даниел Митов заявиха, че позицията е в личните профили на сенаторите и не обвързва по никакъв начин нито комисията, нито Сената.

Георгиев остави без отговор въпроса защо тя е и на сайта на комисията.