Пристигат безплатните ваксини срещу грип

Право на тях имат възрастните хора над 65 години

Актуални новини
13:50 - 09 Ноември 2019
2337
Пристигат безплатните ваксини срещу грип

Между 15 и 20 ноември се очаква да пристигнат безплатните антигрипни ваксини за пенсионерите. Право на тях имат възрастните хора над 65 години.

Ваксината е четирикомпонентна и покрива щамове от грип от тип А и тип В. Това сподели пред „Старият мост“ личният лекар д-р Огнянка Дервенкова. Тя съобщи, че всички джипита са подали заявки за ампулите и ако те не стигнат имало опция да се поръчат още.

В момента в свиленградските аптеки се предлага само една ваксина срещу грип. Нейната цена варира от 21 до 23 лв. и е близо 2 пъти по-скъпа в сравнение с последните няколко години. Според епидемиолозите още не е късно да се поставят ваксини, тъй като обикновено грипната епидемия в Свиленград настъпва през януари или февруари. Хубавото време, на което се радваме в момента, отлагало грипа.

Организмът изгражда необходимите антитела от 10-ия до 21-вия ден от поставянето на инжекцията. Ефектът е, че при среща с грипен вирус през есенно-зимния период човек изкарва по-леко заболяването и в повечето случаи е застрахован срещу усложнения. Имунитетът е с продължителност 6 - 8 месеца от датата на поставяне.

По принцип всеки сам за себе си решава как да се пази от грипа през зимата. Ваксините се препоръчват най-вече за пациенти с белодробни и сърдечни заболявания, пенсионери над 65 г., членове на организирани колективи и други.

Имунизациите могат да се направят в кабинета на личния лекар. Вече има и такива, които са си поставили инжекцията, споделиха медици. По думите им средно на година в Свиленград се ваксинирали около 300 души, повечето от които били редовни.

Този сезон се очаква да ни атакуват четири щама. „Тe ca двe групи. Cрeщу грип A тoвa ca двa щaмa. „Бризбeйн“ e cрeщу H1. Тoвa e бившият пaндeмичeн или cвинcки грип. Вторият щaм e Кaнзac, тoй e cрeщу H3. Тoвa e грипният вируc, кoйтo бeшe прeди някoлкo гoдини в cтрaнaтa ни. Грипният вируc oт групa Б e c други двa вaкcинaлни щaмa. Тoвa e „Кoлoрaдo“ зa eдиния и другият „Пукeт“ щaмът, пo линиятa „Ямaгaтa“ и „Виктoрия“, кoйтo прeди гoдини уплaши нaшa групa учeни“, oбяcни пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.