Привържениците на Ево Моралес напускат барикадите

Постигнато е споразумение за диалог и нови президентски избори в Боливия

Новини
12:12 - 23 Ноември 2019
1764
Привържениците на Ево Моралес напускат барикадите

Привържениците на бившия президент Ево Моралес започнаха да напускат барикадите в големите градове на Боливия, след като късно снощи беше постигнато споразумение за нови президентски избори и започване на преговори да прекратяване на размириците, които отнеха живота на поне 32-ма души, предаде АП.

Йерко Нунес, министър във временното правителство на Жанин Анес, съобщи, че днес в 16,00 ч. (20,00 ч. по Гринуич) в президентския дворец ще започне "диалог за умиротворяване на страната" между правителството и фракциите, които му се противопоставят.

"Те поискаха гаранции за сигурността си и ние ще им ги дадем", каза Нунес пред репортери. Ще започнем диалог, така че страната на 100 процента да бъде освободена от барикади, за да може да се умиротвори и да се върне към нормалното", каза министърът.

Минути преди това политици от Движението за социализъм на Моралес и от временното правителство съобщиха, че е постигната сделка за внасянето в Конгреса на законопроект за насрочване на нови президентски избори.
Сенатор Оскар Ортис от временното правителство заяви, че споразумението ще анулира изборите от 20 октомври. Дата за нови избори още не е определена, но трябва да е в рамките на три месеца от момента, в който временното правителство пое властта след оставката на Моралес.

В декларация обществени организации, подкрепящи Моралес, инструктираха своите сили да се изтеглят от барикадите, но да запазят готовност, докато Конгресът одобри закона за нови избори, което се очаква да стане още днес, първо в Сената, а после и в Камарата на депутатите.