Приятел на Брендо лъсна в далаверата „къща за гости”

Общество
11:09 - 19 Ноември 2019
14872
Приятел на Брендо лъсна в далаверата „къща за гости”

Глоба от 267 хиляди лева заплашва близък приятел на топ мафиота Евелин Банев – Брендо. Повод за санкцията са далавери около построената с европари от треньора по борба Георги Караманлиев къща за гости в тополовградското село Сакарци.

Фирмата на Караманлиев и бившия президент на Международната федерация по борба Рафаел Мартинети „Интервал Инвест” е в списъка с нарушители, публикуван от Държавен фонд „Земеделие”.

Кокетната сграда с един апартамент, десет стаи и ресторант е вдигната със субсидия в размер на над 330 хиляди лева след спечелен проект по Програма за развитие на селските райони. Любопитно е, че самият проект е спечелен и реализиран по време, когато Караманлиев е проверяван в Швейцария за съпричастност към банда за наркотрафик и пране на пари. За шеф на групата е сочен Брендо, а самият Караманлиев е ключов свидетел по неговото дело в България за пране на пари от дрога.

Рекламата на къща за гости „Сакарци” гласи, че палатът предлага ресторант и незабравима гледка към Сакар планина. За нощувки са отделени 10 стаи с общо 20 легла. Има и място за инвалид. Стаите са със собствен самостоятелен възел и с TV. Всички са с тераса. Ресторантът бил с голяма капацитет и предлагал разнообразие от балканска кухня.

От възможността да си вдигнат палати с пари от ЕС се възползваха и още десетки политици, бизнесмени и популярни личности като певеца Милко Калайджиев.

Според правилата на европрограмата пет години след вдигането на постройката тя задължително трябва да работи целогодишно като къща за гости, а туристите да се обслужват от наети на пълен работен ден безработни хора. В противен случай трябва да бъде върната евросубсидията.

Серия журналистически разследвания обаче установиха, че доста от къщите се ползват за лични резиденции от своите собственици. Сред бъркалите в кацата с мед лъсна и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Избухналият скандал доведе и до проверката от Фонд „Земеделие“, която констатира нарушения в над 90 процента от проектите.

Такива са засечени и при фирмата на Караманлиев. От отчета на дружеството става ясно, че за година приходите са по едва 4-5 хиляди лева. Дали смешната сума е заради липса на интерес, или защото само формално се води къща за гости, остава неясно.

Наред с нарушенията по европроекта "Интервал Инвест" на Краманлиев се оказва неизрядна и към работниците си. Проверка показа, че служител във фирмата води дело за неплатени заплати в размер на 9800 лева. На първа инстанция съдът в Тополовград признава част от претенцията на служителя.

В случая с Георги Караманлиев къщата за гости все пак е приемала посетители, обясниха служители в агроведомството. Затова и наложената му санкция не е в размер на 100% от получената евросубсидия.