Пробите за легионерска болест в "Слънчев бряг" са отрицателни

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая на заразата, констатират от здравното министерество

Актуални новини
17:38 - 22 Август 2019
1539
Пробите за легионерска болест в "Слънчев бряг" са отрицателни

Пробите, взети от конкретния хотел "Слънчев бряг" преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни, съобщиха от Министерството на здравеопазването. По отношение на конкретните случаи със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване легионерска болест, министерството коментира, че хотелите в курорта ежегодно подлежат на планов и извънпланов контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. 

Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване на двама граждани на Великобритания от министерството информират, че ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др. Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10%. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода ("термален" шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

В случай на съмнение за легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки, уверяват от министерството.