ПРОБИВ! Ето защо умираме млади

Здраве
18:20 - 19 Юни 2022
8672
ПРОБИВ! Ето защо умираме млади

Много хора обичат да се хранят късно вечер. Това може да е просто навик или да е продиктувано от начина на живот. Но как се отразява това на здравето?

Ново проучване стига до извода, че яденето късно вечер скъсява драстично живота. Изследователи от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас решават да проучат дали времето на хранене спомага ограничаването на калориите за удължаване на живота.

Експериментират с мишки, разделени на групи според начина им на хранене. Оказва се, че групата, която се ограничава в приема на калории, храни се в активната си част на деня и гладува 12 часа, увеличава продължителността на живота си с 35%. Изследването е публикувано в Science.

Според учените, ако искате да се храните здравословно, е най-добре да вечеряте по-рано. Защото късното хранене пречи на способността на тялото да поддържа нивата на кръвната захар в здравословни граници.

Също така не е препоръчително късното хранене с чипс, бисквити, бонбони или пуканки, тъй като консумацията им може да увеличи риска от диабет. Ранното хранене от своя страна спомага поддържането на баланса на кръвната захар.