Пробив! Тестват уникална ваксина срещу COVID-19 върху доброволци

Новини
16:20 - 19 Април 2020
8440
Пробив! Тестват уникална ваксина срещу COVID-19 върху доброволци

Италиански и английски учени успяха да разработят след месец денонощна работа ефикасна ваксина срещу коронавируса, гръмнаха медиите на Апенините.

Желаният от цял свят медикамент е съвместно дело на научно-изследователските екипи на специализираната фармацевтична лаборатория “Advent-Irbm” от намиращия се южно от Рим град Помеция и на медицинския “Jenner Instiute”  към Университета в Оксфорд.

Според запознали се с изобретението учени, то е уникално и наистина може да отпрати в миналото безмилостната зараза.

Може би именно тази оценка е накарала партньорите от известната в медицинските среди италианска лаборатория и прочутия английски институт да преминат към ускореното тестване на ваксината върху хора още в края на април. То ще бъде осъществено във Великобритания върху 550 пациенти – доброволци, които вече били привлечени за благородната кауза.

Според управителя на научно-изследователската лаборатория в Помеция - Пиеро Ди Лоренцо, ако всичко върви гладко, масовото използване на ваксината ще може да започне още през септември.

За начало тя ще бъде инжектирана в двете страни най-напред на медицинския персонал и на служителите на силите на реда, които сега са на челната фронтова линия във войната срещу „Ковид-19“.

Ди Лоренцо заяви още пред репортери, че е оптимист за скорошното потвърждение на качествата  на ваксината и за нейното индустриално производство, просто защото редица правителства и управи на мощни фармацевтични компании са изразили желание да подкрепят финансово проекта с нужните за целта средства.

В световен мащаб се разработват около 70 коронавирусни ваксини, като при три от тях вече има тестови изпитания върху хора, съобщи Световната здравна организация, съобщава "Монитор".