Продадени при раждането близначки се намериха в TikTok

Новини
18:30 - 26 Януари 2024
47163
Продадени при раждането близначки се намериха в TikTok

Ейми и Ано са еднояйчни близначки, но малко след раждането си са отнети от майка си и продадени на различни семейства. Години по-късно те се откриват случайно благодарение на телевизионно шоу за таланти и видеоклип в TikTok. Когато проучват миналото си, разбират, че са сред хилядите бебета в Грузия, откраднати и продадени от болници. 

Историята за това как двете сестри се откриват една друга започва, когато са на 12 години. Ейми Хвития е в къщата на кръстницата си край Черно море и гледа любимото си телевизионно предаване "Грузия търси талант". Там едно момиче танцува и изглежда точно като нея - направо идентична.

"Всички се обаждаха на майка ми и я питаха: "Защо Ейми танцува под друго име?", разказва тя. Ейми споменава за това на семейството си, но те не му обръщат внимание. "Всеки си има двойник", отговаря майка ѝ.

Седем години по-късно, през ноември 2021 г., Ейми публикува в TikTok видеоклип, на който е със синя коса и си пробива веждата. На 320 км. от нея, в столицата на Грузия Тбилиси, 19-годишната Ано Сартания, получила видеото от приятел, който смятал, че двете момичета си приличат. 

Ано се опитала да открие момичето в интернет, но не успява, затова споделила видеото в университетската група в WhatsApp, за да види дали някой може да помогне. Някой, който познавал Ейми, видял съобщението и ги свързал във Facebook.

Ейми веднага разбрала, че Ано е момичето, което видяла преди години в Джорджия. "Търся те от толкова дълго време!", написа тя. "Аз също", отговори Ано.

През следващите няколко дни двете откриват, че имат много общи неща, но не всички от тях имат смисъл, предава BBC. И двете са от родилния дом "Киртски" в Западна Грузия, който вече не съществува, но според актовете им за раждане рождените им дни се различават с няколко седмици.

Няма как да бъдат близначки, но имат твърде много сходства - харесват една и съща музика, обичат да танцуват и дори имат еднаква прическа. Впоследствие откриват, че имат едно и също генетично заболяване - костно болестно изменение, наречено дисплазия.

Момичетата се уговарят да се срещнат в Тбилиси. "Беше като да гледаш в огледало, абсолютно същото лице, абсолютно същия глас. Аз съм тя и тя е аз", разказва Ейми. Тя споделя, че тогава се убедили, че са близначки. Те решават да се изправят пред семействата си и за първи път научават истината - били са осиновени поотделно, с разлика от няколко седмици през 2002 г.

Като се разровили по-дълбоко, близначките установили, че данните в официалните им актове за раждане, включително датата на раждане, са грешни.

Майката на Ейми е била неспособна да има деца. Неин приятел й казал, че в местната болница има нежелано бебе. Тя трябвало да плати на лекарите, но можела да го вземе вкъщи и да го отгледа като свое. Майката на Ано разказва същата история.

Нито едно от семействата на осиновителите не е предполагало, че момичетата са близначки. И въпреки, че са платили много пари, за да осиновят дъщерите си, те казват, че не са знаели, че това е незаконно. Близначките не можели да не се запитат дали биологичните им родители не са ги продали с цел печалба.

Ейми открила група във Facebook, посветена на събирането на грузински семейства с деца, за които се предполага, че са били незаконно осиновени при раждането им. Там споделила тяхната история. Отговорила ѝ млада жена от Германия, която казала, че майка ѝ е родила близначки в родилния дом в Киртски през 2002 г. и че оттам ѝ казали, че са починали, но сега жената има известни съмнения. ДНК тестовете разкриват, че момичето от групата във Facebook е тяхна сестра и живее с биологичната им майка Аза в Германия.

По-късно близначките разказват, че Аза обяснила, че след раждането се е разболяла и изпаднала в кома. Когато се събудила, лекарите й казали, че малко след раждането на бебетата, те са починали.

В групата във Facebook, която близначките са използвали, има безброй публикации от майки, които споделят същата история - от болниците им казвали, че бебетата им са починали. Но по-късно откриват, че смъртта не е регистрирана и децата може да са все още живи. Други постове са от деца като Ейми и Ано, които търсят биологичните си родители.

Групата има повече от 230 000 членове и заедно с достъпа до уебсайтове за ДНК разбулва една тъмна глава от историята на Грузия. Тя е създадена от журналистката Тамуна Мусеридзе през 2021 г., след като тя открива, че е осиновена. 

Журналистката основава групата, за да търси собственото си семейство, но в крайна сметка разкрива скандал за трафик на бебета, който засяга десетки хиляди хора и продължава десетилетия. "Мащабът е невъобразим, около 100 000 бебета са били откраднати. Това е било системно", казва тя.

Тамуна обяснява, че е изчислила тази цифра, като е преброила броя на хората, които са се свързали с нея, и го е комбинирала с времевата рамка и разпространението на случаите в цялата страна.

Журналистката споделя, че много родители са ѝ разказали, че когато са поискали да видят телата на мъртвите си бебета им е било казано, че те вече са погребани на територията на болницата. Тогава тя научила, че гробищата в грузинските болници никога не са съществували. В други случаи на родителите се показвали мъртви бебета, които били замразени в моргата.

Тамуна разказва, че купуването на дете е било скъпо - равностойно на една годишна заплата. Тя открива, че някои деца са осиновени в чуждестранни семейства в САЩ, Канада, Кипър, Русия и Украйна.

През 2005 г. Грузия променя законодателството си в областта на осиновяването, а през 2006 г. засилва законите за борба с трафика на хора, което затруднява незаконните осиновявания.

През 2022 г. грузинското правителство започва разследване на трафика на деца в миналото. То заяви пред BBC, че е разговаряло с повече от 40 души, но случаите са били "много стари и историческите данни са били загубени".

Тамуна казва, че е споделила информация, но правителството не е казало кога ще публикува доклада си. То е направило поне четири опита да стигне до дъното на случилото се. Те включват разследване през 2003 г. на международен трафик на деца, което довежда до редица арести, но малко информация е оповестена публично. А през 2015 г., след друго разследване, грузинските медии съобщават, че генералният директор на родилния дом в Рустави Александре Баравкови е бил арестуван, но е бил оправдан и върнат на работа.