Проданов: Сезонът няма да е катастрофален, България рекламирана в 25 държави

Новини
13:09 - 27 Май 2022
2432
Проданов: Сезонът няма да е катастрофален, България рекламирана в 25 държави

Летният сезон няма да е катастрофален, напротив - ще бъде сравнително добър, взели сме мерки. Това обясни министърът на туризма Христо Проданов по време на петъчния парламентарен контрол. Той бе провокиран от предшественика си Николина Ангелкова, която отбеляза, че има огромна нужда от реклама на България, но няма проведени обществени поръчки, само пряко договаряне. 

Туристическият сектор е бил сред най-засегнатите в последните две години, обясни той. Проданов напомни, че войната в Украйна също оказва негативно влияние върху бранша. Полагат се усилия да се убедят чуждите туристи, че страната ни е безопасно място за почивка. Ролята на държавата е да създаде вярната информация, подчерта министър Проданов. Място в Плана за възстановяване намира и секторът, увери министърът, а българското правителство оценява това, което му носи туризмът в хазната.

Проданов се обяви за повече средства за реклама. Все пак средствата за това са увеличени с 6 милиона лева. Той не отговори на въпроса на ДПС дали трябва да се намалят таксите за шезлонги и чадър, но отчете, че концесионерите са видели ползите от евтините чадъри и шезлонги.

Туристическият сектор е изправен пред сериозни предизвикателства, според Мюмюн Мюмюн от ДПС. Партията се обяви за добър и конкурентен туристически продукт.

Почти 70% повече българи са пътували за туризъм в последното тримесечие на 2021 спрямо 2020 г., 93.9% от тях са пътували само в страната.

Взели сме всички мерки и сезонът няма да бъде катастрофален, сезонът ще бъде сравнително добър, отговори й Христо Проданов. В 25 държави тече телевизионна реклама на страната. Министърът също ще даде интервюта в международни телевизии, за да похвали страната ни като туристическа дестинация. Влогъри, блогъри и инфлуенсъри от съседни страни също са включени в рекламната стратегия на страната ни. Западните дипломати ще посетят "Златни пясъци", за да се убедят колко безопасно е българското Черноморие. Това ще стане на 11 юни, когато дипломатическият корпус е поканен да присъства на официалното откриване на сезона.