Продуцентът Андрей Арнаудов: Българи, не бийте жените си, това е жалко !

Има много проблеми, които се опитваме да неглижираме, насилието не трябва да е сред тях, казва продуцентът на „Фермата”

Новини
15:00 - 20 Септември 2019
11068
Продуцентът Андрей Арнаудов: Българи, не бийте жените си, това е жалко!

Продуцентът и тв водещ Андрей Аранудов е роден на 8 юни 1979 г. Завършил е телевизионна журналистика в СУ „Климент Охридски”. С партньора си Иван Христов са приятели от деца. В телевизията стават популярни с шоуто си „Сблъсък”. Двамата с Иван са продуценти и водещи на най-българското риалити „Фермата” по Би Ти Ви. За петия сезон на „Фермата”, за бащинството, за домашното насилие и всичко останало, което вълнува и би трябвало да вълнува хората, разговаряме с Андрей Арнаудов.

- Защо решихте да отстраните от „Фермата” Иван Милин, който удари шамар на Елизабет?

- Чисто формално имаме това право. Предупредили сме участниците, че никой няма право на физическа агресия. От морална гледна точка първо го дължим на зрителите, защото „Фермата” е предаване, което е създало други възприятия и друг имидж в аудиторията.

Зрителите обичат „Фермата” именно заради това, че няма да си затворим очите с дискусия, да порицаем Милин и в крайна сметка да го оставим във формата. Така се правеше в едно друго шоу, което вече го няма. Ние сме предаване, което пропагандира определени ценности и в тези ценности със сигурност не се вписва физическата агресия, особено от мъж към жена. Такава агресия, освен, че е недопустима, е и проява на много лош вкус.

Дължим отстраняването на Иван Милин и на всички жени, които в България са жертви на домашно насилие. Има много проблеми, които българите се опитваме да неглижираме. Според мен, за съжаление, насилието над жени у нас и като цяло на Балканския полуостров е много по-разпространено, отколкото навсякъде в западния свят.

Има толкова много жертви, че бихме дали лош пример, ако оставим в шоуто Милин, това би означавало, че толерираме физическото посегателство. Все пак трябва да се опитваме да следваме някакви европейски тенденции, но не само, за да изглеждаме модерни, а за да прилагаме нормите от цивилизования свят. Знам, че едно от най-неприятните неща, които са останали у нас и не са се променили с годините, е насилието над жени. В България много мъже посягат на дамите и това е адски жалко.

- Самата Бети каза, че може би си го била заслужила...

- Според мен това е нещо като Стокхолмски синдром, психологията го е описала -  жертвата по някакъв начин започва да симпатизира на агресора си. Реакцията е следствие от стрес и лошата ситуация, в която е попаднала Елизабет, а не истинското й мнение. Няма да изненадам никого, ако кажа, че в България мъжете посягат на жените си и това с години е приемано за нормално. Ние по телевизията трябва да покажем, че не е и не трябва да се случва.

- Някои оправдаха Милин, че шамарът е „лек”. Има ли лек бой?

- Не, това е като с кражбите. Има бариера, която след като я преминеш, няма връщане назад. Или крадеш, или не крадеш. Или биеш, или не. Не можем да правим разграничение в силата, шамарът си е шамар.

- Защо тази година избрахте мотото „Нов свят”?

- Точно заради това. Да покажем, че тези две половини от нашето общество с всичките им присъщи прояви трябва да изградят една социална солидарност, с която да живеят в един нов свят и да са си взаимно полезни. И сред заможните, и сред бедните, има всякакви хора – като Милин, като Митко Караиванова, като Митко Калайджиев, като Елизабет. Изследваме възможните начини, чрез които те могат да функционират заедно.

- Смятате ли, че участниците във „Фермата” са представителна извадка на обществото?

- Честно казано, да. Разбира се, не претендираме за 100% представителна извадка, но нима няма във всеки един град хора като Иван Милин? Има ли навсякъде примери за успели, интелигентни и почтени хора – има! Има ли примери за наследници на богати хора, за млади хора, които са учили навън и са спечели повече пари? Има хора като Шопски, които държат да пропагандират националните  ценности. Всички тези модели ги има в обществото.

- Вие имате ли си любим участник?

- Имам си любимо предаване – „Фермата”. Не си позволявам да имам любим участник, защото това е работата ми и не искам да намесвам симпатии.

- Следите ли конкуренцията?

- Разбира се, това също е част от работата ми, но не бих си позволил да давам оценка на конкуренцията. Оценката в нашата работа е субективна и каквото и да кажа, то няма да тежи. Нас ни оценяват рейтингите.

- Какво ви коства създаването на такъв голям формат като „Фермата”?

- Голям екип, отдаденост на всички, които го правят, много усилия, всекидневна работа и борба.

- Успявате ли да съчетавате работата си със семейството и бащинството?

- Успявам да обръщам внимание на семейството си. Освен продуцент, аз съм и водещ на „Фермата”, а отделно имам и други работни проекти. Не разполагам с много време, но всяка свободна минута я отделям на близките. Нямам вече друг живот, не излизам с приятели, не ходя никъде, освен със семейството си.

- Промени ли ви с нещо бащинството?

- Годините ме променят, бащинството просто ме прави по-щастлив.

-  Вие сте продуцент и на сериала „Съни бийч”, който трябваше да тръгне в ефира миналата пролет. Кога да го очакват зрителите?

- Доколкото знам, телевизията вече обяви, че го е заложила за следващия тв сезон, т.е. края на зимата - началото на пролетта на 2020 г. Сериалът „Съни бийч“ е изцяло нов етап в професионалното развитие на „Междинна станция“ и вярваме, че като продукт ще заложи по-високи стандарти в производството на тв сериали.

- Относно другото ви предаване „Папараци” - там на прицел са доста известни личности, има ли такива, които ви се сърдят, че са попаднали в тв таблоида?

- Случвало се е, но предаването е част от работата ни. Там функциите ни са само контролни, не се занимаваме оперативно със съдържанието. Екипът го прави от много години и ние с Иван не се месим твърде много в творческите им решения. Има такива, които се сърдят, че са попаднали, а пък други се радват.