Проф. Ангелов: Справяме се, сега няма натиск върху болниците (НА ЖИВО)

Актуални новини
09:59 - 18 Февруари 2021 (обновена)
4179
Проф. Ангелов: Справяме се, сега няма натиск върху болниците (НА ЖИВО)

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число със загриженост, но отчитаме - нямаме голям натиск към лечебните заведения. Лекарите работят спокойно. Засега няма натиск върху здравната система и в болниците има свободни легла. Това обяви в началото на редовния брифинг на НОЩ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Това давало възможност здравните власти да продължат „уверено” с плана, който следват, с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките, така, че да не се изпусни ситуацията към настоящия момент.

„Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. Почти запазваме класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите. Смъртността а е 7,3 на 100 000”, заяви Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но ще се разпространи и в останалите части на страната. Нямаме все още случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза още той.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души. 173 са в момента - миналият четвъртък бяха 139. Намираме се в нивата на около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той. 

Шефът на ВМА добави, че при смъртността кривата е колебаеща се. Обясни, че има намаление при нея с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е с формата на приливи и отливи - колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски. Заемането на леглата е около 40%.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията. 

„Очакваме още ваксини до края на месеца. Предлагаме да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания”, заяви проф. Гигов. 

Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.

„Лошо впечатление прави фактът, че от списъците от РЗИ със заявили, че искат да бъдат ваксинирани, от 180 човека реално се явяват 50. Това рефлектира върху хората, които очакват да проведат ваксинацията. Затова помолихме да се помисли да се включи и четвърта фаза на ваксинация. Ние имаме готовност да работим много по-интензивно”, коментира директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.