Проф. Ангелов: Ваксините идват, победата над коронавируса е близо (ВИДЕО)

Актуални новини
10:03 - 24 Декември 2020 (обновена)
4745
Проф. Ангелов: Ваксините идват, победата над коронавируса е близо (ВИДЕО)

"Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя в битката срещу COVID, защото ваксините идват". С такива думи, изречени с необходимия апломб започна редовният си брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който всеки четвъртък съвместно с НОЩ информира общество за ситуацията с коронавируса. В днешния празничен ден от думите на министъра, и на членовете на Националния оперативен щаб лъхаше оптимизъм.

"Ваксините идват и с тях ще преодолеем тази тъмна страница в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички, които от март са рамо до рамо в болниците, РЗИ, линейките, домовете за възрстни хора и не се отказаха и благодарение на тях ние днес стоим тук. Благодаря на всички!", заяви емоционално министърът и добави, че само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19.

Излекуваните случаи за изминалата седмица са почти 16 000 души. Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави, подчерта министърът. Искам българските граждани да останат живи, допълни проф. Костадин Ангелов.

България се подготвя за старта на ваксинирането срещу коронавирус. Очаква се ваксините да пристигнат у нас на 25 декември вечерта или на 26-и сутринта. На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Преди дни здравният министър декларира готовността си да бъде първият ваксиниран, с което иска да демонстрира, че вярва на ваксините.

Още няколко ваксини ще пристигнат у нас в първите три месеца на годината, стана ясно от щаба за борба с COVID-19 и представители на Националния ваксинационен щаб в Министерския съвет. Първите 10 000 дози са от от ваксината на "Пфайзер".

Освен информацията за продукта на "Пфайзер", която е предназначена за медицинските специалисти, имаме и съкратен вариант, защото искаме да предоставим най-важната информация за българските граждани, за да може те да бъдат най-информираните в ЕС, посочи още министър Ангелов.

По-думите на проф. Ангелов се наблюдава тенденция за намаляване на хоспитализираните с COVID-19 пациенти. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети, като най-много настанени за болнично лечение има в Бургас – 62%. 41% от интензивните легла в страната са заети, като най-много са в София. 

Здравният министър уточни, че за последното денонощие направените тестове са 6945, от тях 5442 (75%) са PCR, а 1703 (25%) са бързи антигенни тестове. Положителните са 1615, от тях с PCR са доказани 1372 (85%), а с антигенни – 243 (15%).

Общият брой инфектирани медици от началото на пандемията са 8661, активните случаи са 3311. 176 от тях са хоспитализирани, в тежко състояние са десет. 

"Бавно и колебливо, но се движим надолу по кривата на заболеваемостта. Страната ни вече е на 17-о място в ЕС и на четвърто - на Балканите”, докладва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той каза още, че по смъртност България е на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо – на Балканския полуостров.

"Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи между 25 и 30 %“, допълни той. С най-ниска заболеваемост към момента е област Кърджали, а с най-висока – Варна.

Снимка: Агнес Методиева