Проф. Балтов алармира: На 3-о/4-о място сме в Европа по опасност от зараза

Според шефа на "Пирогов" само големите столични болници са достатъчно подготвени за епидемията

Здраве
16:04 - 21 Юли 2020
2498
Проф. Балтов алармира: На 3-о/4-о място сме в Европа по опасност от зараза

За последните 4 седмици 100 души са починалите със или от COVID-19, а в Европа сме на трето-четвърто място по възможност да се заразиш с инфекцията. Тази тревожна тенденция очерта пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Това означава, че една трета от смъртните случаи са само в рамките на един месец. И днес мрачната статистика се допълва от още осем души, които са починали, сочат данните на Информационния портал за COVID-19.

Броят на починалите с коронавирус прескочи 300, новозаразените за 24 часа са 196
По думите му една от причините е разхлабването на мерките, а от друга страна - хората са спрели да спазват дистанция и дисциплина.

"За съжаление още не е отминала опасността от увеличение. Това, което виждаме през последните дни, е, че се заформя нещо като плато. Дано не стигаме бройката над 300. Заложили сме го като първа критична точка", каза той. - "Ще започнат да не достигат леглата, това ще наложи отварянето на нови отделения, за да се поемат пациентите с корнавирусна инфекция, а това ще доведе до намаляване на възможността за лекуване на болни с други заболявания."

"В големите градове има медици, в малките никога не са били достатъчно. Но всеки се мъчи да работи по специалността си. Натрупала се е невероятна умора у медицинския персонал за тези четири месеца", каза още директорът на "Пирогов".
Според него би трябвало всички болници да осигурят поне 5-10 легла за пациенти с COVID-19.

Балтов посочи, че разпределението в момента е неравномерно, като основната тежест се поемала от големите държавни болници в София.

"Не искам да обиждам частните болници, но поне за София големите държавни болници поеха огромния удар още в началото и до момента продължават", каза той.
Болницата в момента има 32-ма пациенти с COVID-19, от които четирима са на апаратна вентилация. Бройката постепенно се увеличава през последните седмици, хубавото е, че има и много изписани - за този месец 70 излекувани пациенти има там.

Директорът на "Пирогов" отбеляза, че има какво да се изглади в алгоритъма, по който се действа в случаите на установяването на болни с корановирус и лечението им.

"Участието на личните лекари е малко хипотетично. Когато дойдат пациентите в болницата, ние знаем какво да правим. Но проблемът е, когато пациентът бъде диагностициран в частна лаборатория. Тя не разполага с болница, този пациент тръгва да търси личния си лекар, той невинаги се отзовава и той започва да търси да отиде някъде, където да бъде диагностициран, дали има проблеми. Защото самият PCR тест не е диагноза. Трябва да се направи пълна кръвна картина, рентгенова снимка, насищането с кислород на белите дробове...", обясни той.