Проф. Чорбанов се изправя лице в лице с проф. Ангелов

Имунологът иска обяснение за решението за ваксината "АстраЗенека"

Политика
09:59 - 21 Април 2021
4319
Проф. Чорбанов се изправя лице в лице с проф. Ангелов

Навсякъде се обсъжда имунизацията с АстраЗенека, тъй като се появиха много противоречива информация, някои държави определено спряха имунизацията с векторните ваксини и се търси решение за реимунизацията, но все още всичко е обсъждане. Преобладаващата част от имунолозите съветват да не се имунизираш с две различни ваксини, защото механизмът им е различен, принципът и взаимодействието на имунизационния препарат с организма е различен и всичко това не е известно.

Може да не е страшно, но може и да е много страшно. И в двата случая не знаем какво ще се случи, но ние станахме първата държава, която официално разреши да се прави реимунизация с втора ваксина, не знам кой го е решил. Това коментира имунологът и депутат от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов в ефира на 7/8 ТВ.

"Аз ходя на всички световни конгреси по ваксини всяка година, там друг българин не съм виждал да ходи на такъв конгрес, не знам откъде е тази смелост да се вземе едно такова решение. Не знаем кой е взел това решение, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов казва, че застава твърдо зад решението, защото той носи отговорност, но не вярвам министърът, знаейки специалността му, да е взел самостоятелно това решение", допълни той.

Проф. Чорбанов коментира, че като член на здравната комисия ще поиска от Ангелов обяснение за решението му.