Проф. Христова: Повторните инфекции при Омикрон са пет пъти по-чести

Новини
10:09 - 03 Януари 2022
2769
Проф. Христова: Повторните инфекции при Омикрон са пет пъти по-чести

Омикрон вариантът на коронавируса е с по-висока заразност и по-кратък инкубационен период. При него 5 пъти по-често са повторните инфекции. Това заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Според нея установените у нас 12 случая с Омикрон са от седмицата преди Бъдни вечер. Очаква се обаче повишение на заразените с Омикрон.

"Бързото разпространение се дължи и на по-леките симптоми. Този вариант засяга по-често горните дихателни пътища и по-рядко белия дроб. Трябва да сме нащрек. Има мерки - ваксинация, бустер, маски, избягване на масови събирания, има специалисти, които знаят как се реагира при пандемия. Трябва да се спазват предписанията", апелира пред Би Ти Ви проф. Христова.

Омикрон преминава по-рядко със загуба на вкус и обоняние. Често е със суха кашлица, по-ниска температура и минава за 2-3 дни.

Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев ясно е, че хората с Омикрон не са 12. Въпросът е дали не са 1000 души. И дали другата седмица няма да говорим затова, че заразените с Омикрон вече са 5000.