Проф. Ива Христова: Трета доза ваксина скоро ще има и у нас

Бустерната игла е препоръчителна за онкоболни, трансплантирани и хора над 65, препоръча медикът

Новини
08:26 - 23 Септември 2021
4025
Проф. Ива Христова: Трета доза ваксина скоро ще има и у нас

Експертният съвет на Националния център по заразни и паразитни болести е препоръчал на здравното министерство да разреши поставянето на трета доза ваксина но само за някои определени пациенти, разкри пред Би Ти Ви директорът на центъра проф. Ива Христова.

Тя обаче ще се поставя на определена категория пациенти: хора, които не дават добър имунен отговор, хора с понижен имунитет, с онкологични заболявания, на определени терапии.

„Трябва да правим разлика между бустерна и трета доза ваксина. Бустерната доза се поставя 6 месеца след втората игла и тя може да се прилага и по-широк кръг пациенти. Допълнителната доза обаче е за онези пациенти, които не дават добър имунен отговор“, каза Христова.

Тя предположи, че до 2-3 седмици заразените ще се увеличават, след което ще навлезем в ново плато на заболеваемост, след като преди около 3 седмици е имало такова. После обаче нивата са тръгнали нагоре. „Това че някак си свикнахме с коронавируса ще доведе до там, че тази зима ще има и други грипни вируса за разлика от миналата зима“, каза още Христова.

Делта-вариантът доминира у нас, той е много по-заразен и по-агресивен. Възрастните заразяват децата. Тези изводи направи проф. Христова. Тя обясни, че особено опасно е в училище, където един заразен учител може да зарази цялата класна стая.