Проф. Иво Петров: България е в свободно падане, това е последният шанс да я спасим

Актуални новини
16:01 - 27 Октомври 2024
2025
Проф. Иво Петров: България е в свободно падане, това е последният шанс да я спасим

Българите да не му мислят много, а да отидат да гласуват. Този призив отправи прочутият кардиолог проф. Иво Петров. Той се обърна и към политиците:

"Крайно време е да има някаква метаморфоза и в тяхното поведение, тъй като

България, за съжаление, е в свободно падане. В момента ние може би изживяваме последни моменти, в които България може да бъде спасена. От демографска и от политическа, и от финансова гледна точка нещата наистина не са това, за което сме мечтали",

сподели още професорът пред пред Bulgaria on air. Той бе категоричен, че здравият обществен интерес трябва да е водещ, за да има изход от тази ситуация.

"Ние говорим за промяната в здравеопазването от десетки години. Всъщност трябва да се довърши тази реформа, която започнахме, когато настъпи демокрацията, тъй наречена. Тази реформа трябваше да бъде довършена, тъй като в момента имаме един хибрид, един оксиморон - остатъци от социалистическото здравеопазване и в същото време някакъв тип модернизирано здравеопазване от европейски тип", посочи проф. Петров.

Той коментира и мисията, в която се включва за втора поредна година в Албания. Сред българското общество там се организират безплатни медицински прегледи за хора, които нямат достъп до медицинска грижа.

"Това е болезнен за България въпрос. България не обръща внимание на хората, живеещи извън страната, а те са много. Повече от 60 години България е загърбила това население, което някои казват, че са българи, аз бих казал, че са наследници на българи. Тази част от Албания, която е в град Корча и около него - 10-12 села са населени от хора, които наистина са наследници на българи", посочи още лекарят.

Той изрази надежда инициативата да продължи и в бъдеще.