Проф. Костов: Край на третата вълна ? Чакат ни по 300 души в болница всеки ден

Здраве
21:50 - 08 Април 2021
9085
Проф. Костов: Край на третата вълна? Чакат ни по 300 души в болница всеки ден

Краят на третата вълна от коронавирусната епидемия, чието начало днес предвеща здравният министър проф. Костадин Ангелов, ще се окаже мираж. Проф. Коста Костов, който е изтъкнат пулмолог, предупреди, че с разхлабването на мерките сега ще се стигне до катастрофична ситуация около Великден. 

„Още към 7 май ще видим зловещата статистика на ден в болница да влизат по 230 – до 300 души, като половината ще бъдат в тежко състояние, а 30 на сто в крайно тежки критични пневмонии.

Защото ежедневно сега умират над 100 души… Британският щам е по-инфекциозен и предизвиква по-тежка пневмония. Две са важните предпоставки за постъпване в болница сега - този нов щам и заразяването от него на по-млади хора“, поясни проф. Костов.

По думите му не се наблюдават тежки случаи на заразяване с вируса след имунизация, но реинфекции има в целия свят. "Но последните данни сочат, че значително по-малък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус", поясни проф. Костов.

Според него ваксинационният план върви хаотично и бавно. Получаваме по-малко от 15 на сто население с имунитет, а гоним 60-70% колективен имунитет, което при този темп на ваксинация едва ли ще успеем, защото вирусът е пред нас, каза специалистът.