Проф. Николай Овчаров пред Lupa.bg: Споразумение за Северна Македония не с Макрон, а с ЕС

Политика
15:30 - 16 Юни 2022
4889
Проф. Николай Овчаров пред Lupa.bg: Споразумение за Северна Македония не с Макрон, а с ЕС

Провал на политиката на нашето правителство за Северна Македония! Така описа пред Lupa.bg проф. Николай Овчаров скандала с паметната бележка на премиера Кирил Петков, касаеща влизането на Скопие в ЕС. 

"Най-страшното, което наблюдаваме днес, е двойствената политика на премиера и неговата съветничка от една страна, и от друга - на външния министър. Тя даде доста козове в ръцете на македонците. Според моя информация през декември миналата година Скопие е било склонно да отстъпи пред нашите искания, но когато е видяло нашата двойственост, отново е започнало да предявава претенции към нас. След вчерашния Видовден аз се надявам вече да не проявяваме двойственост по отношение на Северна Македония", заяви проф. Овчаров. 

Той е част от кръга "За Македония", който миналата седмица запозна евродепутатите с историческата истина за западната ни съседка. "Български дипломати като бившия заместник външен министър Милен Керемедчиев и директора на  „Европейски въпроси“, ПанЕвропа България Бисерка Бенишева ни съобщиха, че нашата мисия е свършила огромна работа за българската дипломация. За пръв път в Страсбург беше представена позицията на БАН и редица наши университети. Дипломатите ни вече има върху какво да стъпят. Това посещение трябваше да бъде направено преди 2-3 години, но по-добре късно, отколкото никога", добави археологът.

По думите му, ако се стигне до споразумение за Северна Македония, то не трябва да бъде с Макрон, а с ЕС. "Съюзът трябва да поеме определени ангажименти и тогава да се мисли за стъпките, които могат да се направят за вдигането на ветото на Скопие", каза още проф. Николай Овчаров.

"Създаде се впечатление, че България е готова на отстъпки. Създаде се впечатление, че Външно министерство не е важно и няма смисъл да се разговаря с него'', заяви вчера външният министър Теодора Генчовска пред народните представители.

"Откакто поех този пост и по време на първата ми среща с външния министър на РСМ, първото ми изречение към него беше да комуникира само с мен. За съжаление това не се случи. Представители на РСМ продължиха да търсят контакти у нас извън Външно министерство с цел постигане на пробив и премахване на ключовото искане за механизъм за проследяване на изпълнението на договора за добросъседство то 2017 г.", допълни Генчовска.

Тя уточни, че на 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков изпратил свой проект на актуализация на рамковата позиция на страната ни.

Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция не фигурира българска позиция по македонския език, отбеляза тя.