Проф. Овчаров: Монета на Иван Асен II доказва, че Солун е бил наш

Ценната находка е от Перперикон, разкри археологът пред Lupa.bg

Свят
10:02 - 20 Юли 2019
5133
Проф. Овчаров: Монета на Иван Асен II доказва, че Солун е бил наш

Тази година разкрихме изключително много структури на античността и Средновековието в Перперикон– един голям град, който се е развивал през вековете. Разцветът му от  X- XIII век не е случаен, за което говори намерената от нас монета на Иван Асен II. На нея е изобразен царят как е коронясан от Св. Димитър -  покровителят на Солун. Това разказа през Lupa.bg археологът проф. Николай Овчаров.

Според легендата, по-късно Св. Димитър напуска Солун и се преселва в Търновград и започва да покровителства българите, допълва професорът.

Перперикон

През X-XI век Перперикон е областен център, който държи контрола на злато в Родопите. След възстановяването на българската държава през 1186 г. започва голяма борба между България и Византия за господство в този район и Перперикон играе важна роля в това.

След битката през 1230 г. при Клокотница, при която Иван Асен II разгромява войските на Теодор Комнин, царят си възвръща Тракия, Родопите, Беломорието. Тогава България става една от най-големите средновековни държави.

Има данни как царят коронясва Мануил, синът на ослепения след битката при Клокотница Теодор Комнин. Въз основа на това учените допускат, че Солун се е намирал под юрисдикцията на Иван Асен II и монетарницата е работила за нуждите на нашата държава.

 „Монетите, които до този момент са открити в цяла България, са двадесетина. Предполага се, че Калоян е пускал монета, но не е доказано, както при Иван Асен II. От Асеновото време има една златна монета “, обясни  археологът.