Проф. Радка Аргирова пред Lupa.bg: Делта вариантът протича тежко, имаме повод за притеснение

Личности
15:38 - 15 Юли 2021
14690
Проф. Радка Аргирова пред Lupa.bg: Делта вариантът протича тежко, имаме повод за притеснение

Проф. Аргирова има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Тя завършва Висш медицински институт, София през 1969 г. С началото на пандемията COVID-19, проф. Аргирова е включена в състава на Медицинския Експертен Съвет по COVID-19 към Министерския Съвет. Като вирусолог към Съвета тя е автор на документа COVID-19 - АЛГОРИТЪМ ДИАГНОСТИКА, който се ползва от диагностичните лаборатории в страната и периодично се актуализира. 

- Проф. Аргирова, последните дни става ясно, че Делта вариантът на коронавируса настъпва все повече и у нас. Има ли от какво да се тревожим?

- Делта вариантът е описан още декември 2020 г. За първи път. Самият вариант има няколко варианта, условно наречени 1,2 и 3. Всъщност, вариантът, който предизвиква безпокойство е номер 2. Той се отличава с това, че изключително лесно се разпространява - много по-бързо се осъществява контакта между вируса и неговите рецептори, които са на много места в човешкия организъм, с други думи заразява с лекота. В този смисъл, този вариант се разпространява по-лесно. Другото, което е интересно е, че разпространението му е толкова интензивно в момента, че в някои страни вече се обявава като доминиращ вариант. Другите варианти на вируса на практика се „изместват“ от този вариант. Това обаче не е добре, защото той предизвиква тежко протичане на заболяването и то в хора, които не са ваксинирани.

-Това означава ли, че ваксините пазят и от този вариант?

- Да, пазят, макар и не със същата сила както от другите варианти. Антителата, които се образуват в резултат на ваксината неутрализират не сто процента, а около 20% от Делта варианта, но това е достатъчно, за да не се получи тежко заболяване. При хора, които са ваксинирани независимо с коя ваксина, или въобще не се заразяват, или ако се заразят, инфекцията толкова леко протича, че много пъти лекарят трябва доста да разпитва, за да установи, че пациентът е болен от КОВИД. Човек обаче трябва да обърне внимение на всяко неразположение, защото болният няма да е в тежко състояние, но той пренася вируса и може да зарази други хора. Така че лица, които се заразяват и разболяват след ваксина или след прекаран Ковид, ще преминат много по-леко заболяването и дори може да не разберат, но те ще го пренасят и точно в това се крие опасността.

- Темпът на ваксинация в момента е много спаднал. Това ще окаже ли влияние занапред?

- Да, много е спаднал и действително трябва да се направи една позитивна кампания. Аз съм много критично настроена към това, че нямаше никаква позитивна кампания за ползата и необходимостта от тези ваксини, а в същото време непрекъснато се изтъкваха изключения, например някакви странични ефекти. Тези ефекти са толкова нищожни, защо трябваше толкова да се изтъква това, а не огромната полза от ваксината. Много скоро Западна Европа ще бъде в огромния си процент ваксинирана и ще спре да мисли за всякакви варианти, но ние не. Ние ще бъдем страна с едни огнища като тлеещи въглени, които ще се разгарят постоянно. И мутациите ще продължат, защото докато вирусът е жив той ще се изменя и ние му го позволяваме.

- Има и лекари, които водят дори негативна кампания срещу ваксините, казват, че не са достатъчно изпитани...

- За съжаление има такива лекари и моят призив е те да млъкнат. Ваксините не само са безопасни, те пазят от този вирус. Друго средство към момента няма. Все още сме в тази фаза, в която няма никакво ефективно лечение. Няма типично антивирусно лечение. Това, което има като лечение е симптоматично. Но ни липсва качествен антивирусен препарат, който да знаем, че като го дадем на болния, вирусът няма да продължи да се размножава в организма. Защото този вирус засяга всички органи. Затова казваме, че предизвиква полиорганна инфекция. В началото се засяга дихателната система, но след това се засягат и бъбреци, и черен дроб, и сърце. Освен това , вирусът засяга и психиката, а напоследък чета ,че засяга и самия мозък, когнитивната и възпроизвеждащата му способност.

- Имаше информация скоро, че в момента има много вируси и болни, извън Ковид. Така ли е това?

-Винаги през лятото имаме такъв тип вируси. Неправилно ги наричат летни вируси, защото те често са свързани с недостатъчно добра вода за пиене /стари водопроводи/, пиене на вода от непроверени източници, немиене на ръце, немиене на плодове и зеленчуци. Така че моят апел е да се внимава много с личната хигиена и с хигиената на това, с което се храним.