Проф. Слатински: Победа за Герджиков е победа за ББ

Статуквото е грозно, защото е ужасно корумпирано, арогантно и цинично, смята експертът по национална сигурност

Политика
13:33 - 09 Октомври 2021
9206
Проф. Слатински: Победа за Герджиков е победа за ББ

Експертът по национална сигурност и университетски преподавател проф. Николай Слатински смята, че победа на Анастас Герджиков на президентските избори е победа за ББ и Статуквото. Очевидно, зад инициалите ББ се крие бившият премиер Бойко Борисов.

Ето коментара на проф. Сталински по най-горещата политическа тема, публикуван на неговата сте във фейсбук:

Абсолютно излишно е - според скромното ми и никого не ангажиращо мнение - да се обсъждат качествата на Герджиков като личност.

Това не е избор на кой е по-по-най-кадърен или почтен, или възпитан, или Убав...

Герджиков - иска ли го или не го иска - е кандидатът на Статуквото. Негова евентуална победа ще бъде победа на Статуквото. От победата му в огромна степен ще спечели уродливото лице на това Статукво - ББ.

Статуквото е грозно и безпътно не (само) защото е ужасно корумпирано, арогантно като поведение, цинично като език и проолигархично.

Главният проблем е, че Статуквото, ако продължи, не може да се промени. То е утвърдила се система на консумация на властта с присвоявания в особено големи размери и с престъпно нехайно, отблъскващо отношение към знаещите и можещите, младите и амбицираните за ефективна и пълноценна реализация на способностите си хора.

Статуквото няма визия, няма стратегия, то е пошло като управленски манталитет и неспособно да генерира свои позитивни и конструктивни алтернативи.

Днес говорих с кадърен млад човек, който не може да реши дали да остане тук да реализира знанията си, заради които се е сдобил с диплома на Запад. Казах му, че отхвърлянето на Статуквото дава шанс за Промяна (друг е въпросът дали тя ще се осъществи). Но ако Статуквото не бъде отхвърлено, Промяната е невъзможна и реализацията му, на младия човек, тук е безперспективно усилие. Властта на всички нива при това Статукво няма нужда нито от такива като него, нито от дипломи като неговата.

В този смисъл Герджиков е една опасна, коварна, в някакъв смисъл подла и несъмнено вредна кандидатура. Той и да не иска това, става лице на Статуквото. Чрез него Статуквото ще се опита да оцелее. Чрез него Статуквото ще потърси реванш за изминалата половин година на плахото си и свръхчастично, повърхностно отхвърляне.

Герджиков е спасителният пояс на ББ. Той е последната надежда на ББ да се върне на черен джип във властта. А ако се върне, ние ще видим и другата страна на нрава му. И тогава тежко и горко ни. ББ е страшно злопаметен и помни като слон всичко изречено и всеки изрекъл нещо по негов адрес.

Ето защо е абсолютно ненужно да се коментират качествата на Герджиков като личност. Те са без каквото и да било значение в случая. Герджиков е в ролята си на маската, на мимикрията, на фасадата, на булото на злокачественото образувание, което изпива жизнените сокове на България - Статуквото. Той е де факто подставеното лице на Злото, лишаващо България от бъдеще. Злото, което тайно се надява Герджиков най-случайно да победи. Тогава то, Злото ще подпали джипката отново. И ще бъде - уверявам ви - наше чудо, та ничие...

ВИЗИТКА:

Николай Слатински е роден на 16 юни 1956 г. в Перник.

Завършил е Национална математическа гимназия в София, а след това – факултета по математика и механика в Харковския държавен университет, Украйна. Доктор по математика.

Работил като програмист в ЗТМ, Радомир.

През 1989-1990 година започва политическата си кариера в Радикалдемократическата партия в България. Участва в дейността на формиращата се опозиция - оратор е на митинга на СДС на площад „Св. Ал. Невски“ на 14 януари в София и водещ на митинга в Перник на 24 март.

1990  - народен представител в 7-ото Велико Народно събрание.

1990-1994 - депутат в 36-ото Народно събрание. Председател на Комисията по национална сигурност.

Редактор във вестника на Радикалдемократическата партия "Век 21". Пише коментари в него, а по-късно и в други издания (между които в. "24 часа").

1994 - специализация по проблемите на гражданския контрол над въоръжените сили ( в Гармиш Партенкирхен, Германия), както и по проблемите на контрола върху разузнаването (във Форин офис на Великобритания).

През 1995-1997 г. е стипендиант на НАТО на тема “Граждански контрол на системата за национална сигурност”.

Изнасял е доклади пред парламентарните асамблеи на ЗЕС и на НАТО.

2000 - участва в инициативния комитет за създаването на Клуба на 100-те.

Преподавател по проблеми на националната и международната сигурност в Университета за национално и световно стопанство - София, Югозападния университет – Благоевград, Славянския университет, Нов български университет, Варненския свободен университет.

2001 - секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов.

Участвал е в много международни проекти по проблеми на сигурността.

Има 36 научни публикации, 6 от които в чужди издания.

Владее руски и английски.

Семеен, с три деца и внуци.