Проф. Татяна Дронзина пред Lupa.bg: Размириците в Казахстан са плод на потискана дълги години ярост у хората

Коментар
17:28 - 12 Януари 2022
7336
Проф. Татяна Дронзина пред Lupa.bg: Размириците в Казахстан са плод на потискана дълги години ярост у хората

Татяна Дронзина е професор, доктор на политологическите науки, дългогодишен преподавател в катедрата по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирала е в Съвета на Европа в Страсбург, Международния университет по човешките права Rene Casin във Франция, Централен европейски университет в Будапеща, Бирмингамския университет, Международния център за решаване на конфликти и подготовка на мисии на OCCF в  Австрия и Центъра за приложни изследвания на преговорите CASIN в Швейцария. Гост преподавател в университети в Казахстан и Испания. От 2011 г. е член на Обществото за изследване на тероризма. Автор е на много книги, сред които „Женският самоубийствен тероризъм“, „Управление и решаване на конфликтни ситуации в училищата“ и други. 

Живяла е в Казахстан и всяка година се връща там. Lupa.bg я потърси по повод размириците и събитията в Казахстан.

- Проф. Дронзина, случващото се в Казахстан е много притеснително. Каква всъщност е основната причина за тези размирици?

- Преди няколко години беше изработена една програма, според която в началото на 2022 г. трябваше да се либерализират цените на енергоносителите. Като се погледне, това уж се случва по програмата. Но това не е истинска либерализация, а е спекулативна. Когато говорим специално за Западен Казахстан трябва да имаме предвид някои особености. Цената бе повишена спекулативно. Не е тайна за никого в страната, че целият нефтодобив се контролира от зета на Назарбаев - Колибаев. (Нурсултан Назарбаев ръководи Казахстан още от 1984 г., като премиер на Казахската ССР. Той е единственият президент на Казахската съветска социалистическа република (1990 – 1991) и първият президент на Република Казахстан (1991 – 2019), б.а.)

Когато аз бях през 2012 г. точно в областта, където бяха протестите, се знаеше, че Тимур Колибаев отклоняваше газ за еди къде си. Въпреки това на едно семейство газта му излизаше около 700 долара годишно. И тази цена не беше висока, защото включва всичко в едно домакинство и готвене, и отопление, и кола. Но след това беше решено да се премине към формиране на цените чрез електронни платформи за търговия и за борси. Тогава започваха спекулациите и цената на газта се удвои. Това раздразни хората. Всички знаеха, че зетът на Назарбаев контролира нещата.

Но когато Назарбаев излезе от политиката, първото нещо, което им хрумна на хората беше - „още ли ни пият кръвта?“. Още повече в Западен Казахстан живеят адайците, те са доста нервни всеки път, когато стане ясно, че се използват богатствата на тяхната земя. Адайците имат една поговорка - „Аз съм адаец, над мен е Бог, под мен е газта“. В Америка има законодателства за общности права. Например индианците, които обитават определена територия, имат право да контролират природните богатства на тази територия. Но казахстанската конституция не предвижда такива неща.

Затова хората са раздразнени и първият лозунг, който бе издигнат по време на безредиците беше - „Вън стареца!“, което се отнасяше за Назарбаев. Конституцията от 1993 г. много ограничава правата на президента, но поправките, които бяха внесени през 2010 г. направиха президента и неговия клан абсолютно недостъпни за финансов одит и никой не можеше да им прави проверки. По този начин целият клан разгърна чудовищна корупционна дейност.

- Тоест кризата не е само социална, но до голяма степен и политическа?

- Тук ще цитирам една френска социоложка Карин Клеман. Когато я питат как ще коментира тази жестокост и това насилие, което се случи, тя казва така: „Аз няма да кажа, че насилието е нормално. Но какво очаквате, това е народен бунт. Да, има насилие и убийства, но какво очаквате от един бунт? Това е яростта, която се е събрала у тези хора в продължение на години“.

- Има ли начин конституцията да бъде върната във вида й от 1993 г.?

- Хората искат това. Но е трудно постижимо. Най-малкото, защото тя казва, че президентът трябва да е на възраст до 65 г., а самият Токаев е на 68 г. Да не говорим, че той е в тежко нарушение на конституцията. Той зае поста на председател на Съвета по безопасност, който е запазен пожизнено за Назарбаев. Но, за да има нов президент трябва да има избори.

Има 4 възможности за избори, да бъдат обявени от президента, от председателя на Сената, от министър-председателя и от председателя на Меджлиса. И четиримата не биха инициирали нови избори. Така или иначе повечето неща, които коментираме и прогнозираме, аз и мои колеги, са много условни към момента. Няма как да знаем какво точно ще се случи.

Но когато говорим за Назарбаев, трябва да имаме предвид, че той направи и доста добри неща за Казахстан. Запази етническия мир, което не е никак лесно за страна със 146 етнически групи. Той работеше еднакво добре и със Запада, и с Изтока. Неговият проблем беше, че не успя да се справи с корупцията, която се разгърна в неговите редове.

(Назарбаев- вляво и Токаев-вдясно)

- В този ред на мисли какъв човек е президентът Касъм-Жомарт Токаев?

- Той е доста фин човек, дипломат. Говори английски, китайски и още няколко езика. През целия си живот Токаев еживял навън, той беше посланик в Китай, Сингапур и на други места. Така че той беше доста добра кандидатура.

- Ще успее ли и Токаев да балансира добре отношенията със Запада и Изтока?

- Рано е да прави заключения в тази насока. Но той се обърна към Организацията по Договора за колективна сигурност, в която първа цигулка свири Русия, което ме кара да мисля, че той се обръща към Русия. Пратиха му миротворци, но какви... Генералът, който оглавяваше силите е бил "миротворец" в Чечня, после в Крим и в Сирия. Така че си мисля, че Токаев го очаква трудно и неползотворно сътрудничество с Русия. От друга страна обаче Казахстан живее от инвестициите на 14 държави, а Русия и Китай са само две от тях. Останалите са западни страни.

(Пратените миротворци)

- Как според Вас ще се развият нещата в Казахстан?

- Бих искала да вярвам в здравия разум на казахстанците. Нахлуването на „миротворците“ усложни нещата, но да се надяваме на добър изход. Казахите нямат култура на протест и техните протести са погромни. Но наистина вярвам, че здравият разум и у народа, и у управляващите ще надделее.

Някои хора казаха, че случващото е дело на "Ислямска държава", но аз не мисля, че това е така. Все пак става дума за разпределение на почти половината от световния уран. Казахстан притежава 42% от всички известни находища в света. Не мисля, че ислямистите имат пръст там.

- Вие сте живяла много време в Казахстан, разкажете, какви хора са те, как живеят?

- Казахите са прекрасни хора. Много гостоприемен и кротък народ. Всички народи, които са били преселени там по време на сталинизма, в тази държава с изключително сурова зима, всички те са оцелели благодарение на казахите. И досега се разказва историята как, когато са спрели вагоните с евакуирани, казахите са започнали да ги замерят с камъни. И новодошлите мислили, че местното население ги ненавижда. Но когато преселените се навели да видят тези камъни, са разбрали, че това всъщност са парчета силно концентриран кашкавал. Това е било начин казахите да им дадат храна. Те са наистина прекрасни хора и аз им се възхищавам. Винаги съм се радвала на разбирателствата на различните етнически групи там. И твърдо вярвам, че един ден, когато всичко това отмине, аз ще напиша една книга със заглавие „Казахстан - любов моя“.