Проф. Вл. Чуков пред Lupa.bg: Няма да има Трета световна заради конфликта в Близкия изток

В момента наблюдаваме психологическа медийна война, обясни арабистът

Свят
18:30 - 31 Октомври 2023
6202
Проф. Вл. Чуков пред Lupa.bg: Няма да има Трета световна заради конфликта в Близкия изток

Заловените бежанци край Добрич най-вероятно не са палестинци, както са се представили на полицията. Няма как да стигнат толкова бързо до България. Ако са палестинци, то те не са от Газа. Сега най-вероятно мигрантите ще спекулират, че са от районите на войната, за да срещат съчувствие. Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.

 „Широкомащабна операция в Близкия изток няма да има, тъй като не е в полза на Израел. САЩ натискат да няма война и на този етап не се очертава да има. Заложниците са ключът конфликтът да не ескалира. Вчера се появи клипче, от което се вижда как задържани в Газа реват срещу Нетаняху. Истинска човешка трагедия. Ставаме свидетели на психологическа медийна война”, коментира арабистът.

"САЩ не само помагат на евреите, но и те са гаранция за съществуването на държавата им. Няма да има широкомащабна операция, но това не означава, че всичко ще приключи бързо – положението е на част по лъжичка. Това е в тяхна полза. Ще има цели, които ще бъдат локализирани, ще бъдат удряни, ще бъдат разрушавани. Голяма част от тях са под болницата, училища, всичко, което се ползва от „Хамас”, обясни проф. Чуков.

Досега повече от 8000 палестинци, по-голямата част от които цивилни, са били убити, откакто Израел започна война срещу Хамас в отговор на нападението на групировката на 7 октомври.

В момента израелската армия разширява операцията по суша в ивицата Газа. Израел твърди, че са били поразени над 300 цели. Призивите за прекратяване на огъня са призиви към Израел да се предаде на „Хамас“, да се предаде на тероризма, на варварството. Това няма да се случи“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.