Прогноза: Два студени фронта през декември

По Коледа ще е относително топло за сезона

Актуални новини
09:57 - 02 Декември 2019
2444
Прогноза: Два студени фронта през декември

Вероятността за студове по Коледа е малка, като цяло декември се очаква да бъде със средни температури около и над нормата за по-голямата част от страната. Прогнозата направи климатологът Симеон Матев.

След необичайно дългата и топла есен още първият ден от декември донесе усещането за зима. Синоптиците поставят този ноември в топ 3 на най-топлите, а фактът, че с изключение на единични силно инверсионни места в страната не бяха регистрирани температури под 0°, е прецедент в цялата инструментална климатична информация, обяви Матев.

Декември обаче започна със студени утрини, вече по-масово температурите в равнините ще са отрицателни. Очакват се мъгли на места в низините, с подобряване на видимостта около и след пладне.

В понеделник следобед ще се заоблачи. Във вторник с усилване на вятъра от север и с валежи ще започне да нахлува студен въздух. Ще бъде ветровито, температурите ще се понижават и по високите западни полета, в Предбалкана и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг и на места там ще се образува тънка бяла покривка.

По-силни снеговалежи ще има по северните склонове на планините. В нощта срещу сряда и през деня преваляванията ще спират, най-късно в Родопите. Вятърът ще отслабва, облачността ще се разкъсва. Дневните температури ще са от 2 до 7 градуса.

В дните до края на десетдневието в низините мъглите ще са често явление, най-трайни ще бъдат в западните части на Дунавската равнина. Повече слънчеви часове ще има над планинските райони. Условия за слаб дъжд ще има около Никулден в Югозападна България. В началото на втората десетдневка се очаква застудяване с валежи от дъжд и дъжд и сняг, но вероятността за съществена снежна покривка в равнините е малка. Ще последва по-динамично време с усилване на вятъра и чести, но кратки превалявания. Ще се затопли. Ново застудяване се чака към 16 - 17 декември. Дъждът ще премине в сняг.

В края на второто и в началото на третото десетдневие ще бъде по-спокойно. Времето ще се определя най-вероятно от антициклон и в низините и равнините ще бъде мъгливо и студено, а над планините - слънчево и относително топло. При така характерната за месеца инверсия през последните години в планините у нас са отчитани с до 15° по-високи температури, отколкото в равнините.

Най-ниска декемврийска температура е измервана в Ихтиман - минус 34 градуса, но през миналия век. От началото на новия век най-студен последният месец от годината е бил през 2001 г., когато в София и Пловдив посрещат Коледа с половин метър сняг, а в столицата едва през 5 дни температурата е минала нулата.

Тази година обаче подобен мраз не се задава, очакванията са за обичайни и дори малко над тях показания. Между 4 и 9 градуса са средните максимални температури за декември, сочи статистиката. А средните минимални - между минус 4 и плюс 2 градуса, по Черноморието до 4 - 5. Най-честият валежен период е между 5 и 21 декември, който е най-късият ден в годината (9 ч и 2 минути). Астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 12,44 ч, когато слънцето влиза в знака Козирог.

С уговорката, че още е рано за конкретна прогноза за празничните дни, най-голяма е вероятността за мъгливо време преди обед и подобрение на видимостта в следобедните часове с нормални декемврийски температури, обясни Матев. Метеоролозите не изключват и хипотезата за мека Коледа със слънчеви часове.

Според народните поверия, ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша. Ако на Бъдни вечер времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, реколтата догодина ще е богата.