Производителите бият тъпана: Птичият грип фалира бранша

Регистрирани са 9 огнища, като избитите животни са вече над 1.5 млн.

Новини
18:30 - 06 Декември 2023
3414
Производителите бият тъпана: Птичият грип фалира бранша

Птичият грип може да доведе до фалит на целия бранш Птицевъдство. За това алармират от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), като призовават държавата да предприеме навременни действия.

Към момента има регистрирани 9 огнища, като избитите птици са вече над 1.5 млн. броя.

Един от основните вектори за разпространение на болестта са водоплаващите птици и фермите, в които те се отглеждат, посочват от АЗПБ. Тези птици, и в частност патиците, се превръщат в преносители на заразата, имат малък процент смъртност и си създават имунитет без да нанасят сериозни щети на стопанствата.

Птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца обаче не представляват опасност за човешкото здраве, подчертават от Асоциацията.

Рекордният брой на избитите птици ни прави първи в черната статистика на ЕС, посочват от АЗПБ. В България отговорността е на всеки един по веригата, зает в сектор Птицевъдство - от фермерите до най-високо ниво на административно управление - МЗХ и БАБХ. В същото време производителите на яйца и птиче месо са изпълнили най-високите критерии в областта на биосигурността на фермите си, като са вложили много инвестиции, коментира изпълнителният директор на АЗПБ Живко Живков.

Ситуацията ескалира, предупреди земеделският зам.-министър Деян Стратев
От Асоциацията настояват за сериозни мерки в борбата с птичия грип и отговор на най-наболелите въпроси за бранша:

Кога ще бъде подготвена стратегия и план за спешна борба с Високопатогенната инфлуенца по птиците?
Провежда ли се контрол, какви са резултатите и какво сочи анализът по отношение на обектите за отглеждане на патици?

Има ли отделен ресурс за ловните и горските стопанства за борба с птичия грип сред дивата популация?
Подготвя ли се стратегия за ваксинация на стадата и какви стъпки включва тя?

"Инфлуенцата по птиците е поредната криза, пред която са изправени производителите на яйца и птиче месо. Голяма част от бранша изнася продукцията си и има положително търговско салдо.

През последната година обаче много от производителите загубиха пазарите си у нас и в чужбина под натиска на прекомерния внос на продукти от Украйна. Птичият грип може да ликвидира голяма част от стопанствата и те да не могат да се възстановят и да възвърнат пазарните си позиции", обясни Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.