Производителите непреклонни: Оставката на Порожанов!

Това не е просто война, а геноцид над българското биоземеделие, негодуват протестиращите

Новини
17:58 - 22 Април 2019 (обновена)
3153
Производителите непреклонни: Оставката на Порожанов!

Близо 200 души от различни браншови организации излязоха днес на протест пред Министерство на земеделието, за да дадат воля на гнева си. Биопроизводителите отново поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, за която настояват от седмица.

Те обвиняват ведомството в ощетяване на родното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса им. Земеделците настояват продукцията им да се изкупува на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното.

Сред исканията им е и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци, както и биопродукти в супермаркетите, както е регламентирано в редица европейски държави.

Към протеста се присъедини и евродепутатът от БСП Момчил Неков. Според него обаче смяната на един министър с друг няма да разреши проблема, а е нужна цялостна промяна в политиката на държавата към сектора.

"Министерството на земеделието обяви не просто война, а геноцид над българското биоземеделие", негодуват биопроизводителите. Те настояват за Консултативен съвет, така че всички заинтересовани страни да участват във взимането на решения. След протеста пред Министерството на земеделието, където движението бе спряно, протестиращите се отправиха и към Министерския съвет.