Прокобата на дузпите потопи в сълзи Англия на Саутгейт (СНИМКИ)

Спорт
00:57 - 12 Юли 2021
8403
Прокобата на дузпите потопи в сълзи Англия на Саутгейт (СНИМКИ)

Италия е новият европейски шампион! Скуадра Адзура надви Англия след изпълнение на дузпи и се изкачи на европейския връх. Двата тима изиграха епичен сблъсък, завършвайки при резултат 1:1 след продължения, но при дузпите Италия се наложи над своя противник и триумфира с купата. 

Преди първия съдийски сигнал шампионатът беше официално закрит. На стадиона пък видимо има повече от обявените около 66 000 зрители, тъй като мнозина най-вероятно са успели да влязат без билети.

Още във 2-ата минута Англия поведе в резултата. Люк Шоу започна контраатака, която и завърши. Трипиър центрира към играча на Манчестър Юнайтед, който с изстрел с левия крак остави Донарума безпомощен.

Попадението на защитника на Манчестър Юнайтед, което е негово дебютно се екипа на Трите лъва, се оказа и най-бързото във финал на европейско първенство. Голът падна след само 1:57 мин. в мача срещу Италия. 

Във финала на "Уембли" Джорджо Киелини подобри рекорда на своя бивш съотборник и добър приятел Джанлуиджи Буфон за най-възрастен капитан на финал на европейско първенство. С участието си в мача на "Уембли" срещу Англия Киелини е на възраст от 36 г. и 331 дни. За сравнение във финала на Евро 2012 срещу Испания Буфон е на 34 г. и 154 дни.

Киелини е в националния отбор от 2004 г. и заедно с Бонучи са италианците с най-много мачове за националния отбор от футболистите на Евро 2020. Двамата обаче са далече от рекорда на Буфон от 176 мача.

В 8-ата минута Лоренцо Инсиние стреля от пряк свободен удар, но над вратата на Пикфорд. Две минути след това Инсиние се опита с дълго подаване да намери Имобиле, но Пикфорд улови без проблем. След ранното попадение италианците изглеждаха леко стъписани и не успяваха да застрашат вратата на Трите лъва.

В 24-ата минута Киеза опита да намери Инсиние в наказателното поле, но пасът му беше пресечен. Четири минути по-късно Инсиние стреля по земя от дистанция, но доста неточно. 10 минути по-късно Маунт можеше да подаде към Стърлинг, който със сигурност щеше да създаде работа на Донарума, но Бонучи обезвреди английската атака.

В 35-ата минута Федерико Киеза преодоля елегантно Киеза и стреля от дистанция, но покрай вратата. В края на полувремето италианците натиснаха островитяните, но без да успеят да увенчаят усилията си с гол.

В първата минута на даденото от съдията 4-минутно продължение Верати стреля, но Пикфорд улови.

Началото на втората част бе идентично с това на първата. Емоциите отново взеха връх, след като италианците излязоха решени да обърнат развоя в мача, а Рахийм Стърлинг се строполи на тревата след съприкосновение с Леонардо Бонучи и поиска дузпа, но Бьорн Кайперс подмина претенциите и играта продължи. 

Именно Стърлинг отново бе под прожекторите, извършвайки нарушение и подарявайки добра възможност на противника. Лоренцо Инсиние стреля от пряк свободен удар, но не фалцира добре топката и кълбото прелетя встрани от вратата. 

Англичаните рано-рано се прибраха в своята половина в опит да бранят аванса си, което позволи на Италия да заиграе по-уверено. В 57-ата минута Пикфорд опази мрежата си, след като отрази удар на Инсиние от непосредствена близост. 

След час игра Джордан Пикфорд се превърна в герой за "трите лъва", отразявайки мощния удар на Федерико Киеза, минал през няколко играчи на Англия.  

Италианците дочакаха своя момент в 67-ата минута, когато Леонардо Бонучи отбеляза изравнителното попадение и съхрани надеждите на своя тим със своето осмо попадение с националната фланелка. Легендарният защитник на Ювентус се възползва по перфектен начин от  разбъркване в наказателното поле и с лекота преодоля Пикфорд отблизо, превръщайки се в най-възрастния голмайстор във финал на Европейско. 

Малко по-късно Берарди профука перфектна възможност да оформи обрата, след като не успя да реагира при грешка на Пикфорд. 

С добър индивидуален рейд Киеза премина двама играчи на "трите лъва", но бе спрян от Кайл Уокър. При съприкосновението с англичанина Киеза се контузи и въпреки че съумя да се върне в игра, малко по-късно бе заменен от съименника си Бернардески. 

До края на редовното време Италия даде всичко от себе си да спечели двубоя в първите 90 минути, но англичаните се отбраняваха добре и мачът влезе в продължения. 

През първото продължение и двата отбора имаха по една добра възможност. Първо Италия се отърва на косъм, след като Калвин Филипс овладя топката по чудесен начин и стреля светкавично към вратата на Донарума, но кълбото премина встрани от вратата.

Скуадрата обаче побърза да отвърне, след като Кайл Уокър сбърка и позволи на Емерсон да центрира към наказателното поле, където обаче Белоти се размина с топката, а Бернардески не успя да засече топката. 

През второто продължение играта бе накъсвана и футбол почти не се игра. 

За да изпълни първата дузпа застана Доменико Берарди, който прати Пикфорд в обратния ъгъл. Първият изпълнител за Англия бе Хари Кейн - Донарума хвана ъгъла, но не успя да спаси. Следващият изпълнител за "скуадра адзура" бе Андреа Белоти, който бе спрян от Пикфорд. Хари Магуайър пък вкара страхотна дузпа, за да даде преднина на Англия. 

Леонардо Бонучи бе безкомпромисен при изпълнението си. Маркъс Рашфорд пък прати топката в страничния стълб. Бернардески прати топката в центъра на вратата.

Джейдън Санчо, който влезе в последните минути на двубоя също като Рашфорд, бе спрян от Донарума. Жоржиньо трябваше да изпълни решаващата дузпа за Италия, но Пикфорд успя да избие. Младият талант на Букайо Сака бе спрян от Донарума и титлата замина за Рим. 

Състави:

Италия: 21. Джанлуиджи Донарума, 2. Джовани Ди Лоренцо, 3. Джорджо Киелини -к, 6. Марко Верати -к (96' 5. Мануел Локатели), 8. Жоржиньо, 10. Лоренцо Инсиние (91' 9. Андреа Белоти), 13. Емерсон Палмиери (118' 24. Алесандро Флоренци), 14. Федерико Киеза (85' 20. Федерико Бернардески), 17. Чиро Имобиле (54' 11. Доменико Берарди), 18. Николо Барела (54' 16. Браян Кристанте), 19. Леонардо Бонучи

Селекционер: Роберто Манчини

Англия: 1. Джордан Пикфорд, 2. Кайл Уокър (120' Джейдън Санчо), 3. Люк Шоу, 4. Деклан Райс (74' 8. Джордан Хендерсън 120' 11. Маркъс Рашфорд), 5. Джон Стоунс, 6. Хари Магуайър, 9. Хари Кейн -к, 10. Рахийм Стърлинг, 12. Кийрън Трипиър (70' 25. Букайо Сака), 14. Калвин Филипс, 19. Мейсън Маунт (99' 7. Джак Грийлиш)

Селекционер: Гарет Саутгейт

Съдия: Бьорн Kaйперс